„A világ legértelmetlenebb weboldala” hódít az interneten

Mindenki egyszerre kattintgathat egymillió négyzetet a One Million Checkboxes oldalon, valós időben, ami rövid idő alatt vált rendkívül népszerűvé.

Egy játékfejlesztő, Nolen Royalty egyszerű, de annál szokatlanabb ötlettel állt elő: egy weboldal, ahol egymillió jelölőnégyzetet pipálhatunk be vagy ki tetszés szerint, valós időben, más felhasználók módosításait is látva. Az oldal, melyet június végén indított, gyorsan elnyerte a közönség tetszését.

Az oldal különlegessége, hogy mindenki látja a többi felhasználó által végrehajtott változtatásokat, így ha többen is ugyanazt a négyzetet szeretnék bepipálni vagy kipipálni, igazi küzdelem alakulhat ki. Az egész olyan, mint egy közösen szerkesztett Excel-tábla, csak cél nélkül.

Nolen Royalty nem számított arra, hogy az oldal ekkora sikert arat. Az internetezők azonban különféle jelzőkkel illették a projektet, a "furcsán lenyűgözőtől" az "OCD-s emberek kínzásáig", ahogy a The New York Times fogalmazott. A Washington Post pedig "a világ legértelmetlenebb oldalaként" emlegette, bár úgy tűnik, ez a megjegyzés inkább bók volt a részükről.

Az oldal népszerűségét jól mutatja, hogy többször összeomlott a nagy érdeklődés és a hatalmas terhelés miatt, ami miatt Nolen kénytelen volt napi 60 dollárért extra szerverkapacitást bérelni. Egy alkalommal az oldalnak 400 ezer egyedi látogatója volt.

A One Million Checkboxes kezdetben üres volt, egyetlen négyzet sem volt bepipálva, de a felhasználók hamarosan elkezdték bejelölni őket, különféle képeket alkotva ezzel. Természetesen megjelentek olyan botok is, amelyek mások által létrehozott mintákat törölgetik, de Nolen igyekszik ezeket kiszűrni.

Az ötlet egy baráti beszélgetés során született meg, amikor a 2000-es évek eleji, "kisebbnek, furábbnak és személyre szabottabbnak" ható internetről nosztalgiáztak. A domain nevet mindössze 10 dollárért szerezte meg, és két nap alatt készítette el az oldalt Python nyelven.

Nolen Royalty szerint nem az volt a cél, hogy az emberi együttműködésről mutasson be valami érdekeset. Egyszerűen csak egy "mókás, buta és haszontalan" honlapot akart létrehozni. Az oldal azonban nem marad fenn örökre, így aki ki szeretné próbálni, annak sietnie kell.