Drágábban, de nagyobb értékre biztosítottuk a lakásainkat az idén

Az idei évben 5 százalékkal 59 ezer forintra emelkedett egy átlagos lakásbiztosítás éves díja, miközben a biztosított érték 7 százalékkal nőtt, ami a szabad szerződésváltási kampány hatására következett be.

Az átlagos lakásbiztosítási díjak emelkedése ellenére a biztosított ingatlanok értéke nagyobb mértékben nőtt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a fővárosi és nem budapesti szerződések átlagdíja 2024 áprilisában 56 460 forintról 59 266 forintra emelkedett, ami 5 százalékos növekedést jelent az év első harmadában. Ezzel szemben a biztosított négyzetméterár 7 százalékkal nőtt, ami a Bank360.hu szakértői szerint azt jelenti, hogy a szerződők 5 százalékkal magasabb díjért cserébe 7 százalékkal magasabb összegre biztosíthatták ingatlanjaikat. Az MNB szerint a márciusi lakásbiztosítási kampány hatására javult az ár-érték arány, és csökkenhetett az alulbiztosítottság kockázata is.

A 2024-es lakásbiztosítási kampány során a lakásbiztosítási állomány 20 százaléka változott, vagyis 640 ezernél is többen nyújtottak be új ajánlatot vagy módosították meglévő szerződésüket. A kampány alatt a lakásbiztosítások online közvetítése több mint hatszorosára nőtt, és a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (MFO) szerződések aránya 27 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy az online alkuszoknál minden 10 értékesített szerződésből 3 MFO volt.

Az MFO-arány az új szerződésekben megduplázódott, és a termék átlagos éves díja 18 százalékkal kedvezőbb, mint a többi lakásbiztosításé, 49 ezer forint. Az MNB szerint a kampány hatására a teljes fedezettségű lakásbiztosítások aránya 72 százalékról 74 százalékra nőtt. Teljes fedezettség alatt azt értjük, amikor a szerződés ingó és ingatlan fedezetet is tartalmaz, illetve azokat a csak ingóság fedezetű biztosításokat is ide soroljuk, amelyeknél feltételezhető, hogy a társasházi biztosítás már fedezetet nyújt az ingatlanra. A fedezettség bővülésében szerepet játszott mind a teljes körű, mind az ingóság biztosítások számának növekedése.

A biztosítók 85 százalékának bővült az állománya, az öt vezető piaci társaság lakott ingatlanokra vonatkozó koncentrációja pedig közel 1 százalékkal csökkent. Az április végi éves díjtömeg alapján 6 százalékkal bővült a piac, s élénkült a verseny.