100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM

A 2024-es költségvetés elcsúszását a kormány adóemelési intézkedésekkel igyekszik kezelni, de az eddig ismert adóemelések önmagukban nem elegendőek a bejelentett 400 milliárd forintos bevételnövelő hatás eléréséhez. Ebben az évben egy rendkívüli MVM-osztalékbefizetés is hozzájárulhat, amelynek összege 150 milliárd forint körül lehet.

A kormányzati bejelentések sorozata a hétfő reggeli Kormányinfóval kezdődött, ahol a védelmi hozzájárulás bevezetéséről esett szó, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium részleteket tisztázó közleménye és a Magyar Közlönyben megjelent rendeletek követték. A korábban nyilvánosságra hozott adóváltoztatások a bankok esetében 92 milliárd forintnyi, az energetikai szektorban pedig becslésünk szerint 75 milliárd forintos plusz bevételt eredményezhetnek. Azonban ezek az intézkedések önmagukban nem érik el a 400 milliárd forintos hatást, ezért szükséges lehet egy rendkívüli MVM-osztalékbefizetés is.

A 150 milliárd forint körüli MVM-osztalékbefizetés nem váratlan, hiszen a cégcsoport rendelkezik elegendő fedezettel. Az Energiaügyi Minisztérium áprilisban döntött úgy, hogy a 2023. végi eredménytartalék terhére nem 309, hanem 324 milliárd forintos osztalékbefizetést ír elő, és a tavaly év végén befizetett 309 milliárdon felüli 15 milliárd forintot június végéig kellett befizetni a költségvetés felé. Tavaly év végére így is maradt 177,8 milliárd forint szabad eredménytartalék a cégcsoportban, ami újabb osztalékelőleg befizetés alapja lehetett.

A költségvetés újabb kiigazítására azért van szükség, mert intézkedések hiányában az idei hiány 5-5,4% körül alakulhatna, ami meghaladná a 4,5%-ra emelt új hiánycélt. A 400 milliárd forintos kiigazító tervvel tehát még elérhető a hiánycél, de ehhez szükség van az MVM új befizetésére, és további lépésekre is. Az eddig ismert három tétel (bankok, energetikai cégek, MVM osztaléka) együttesen 300-320 milliárd forintos bevételnövelést jelent. A 400 milliárd forintos cél eléréséhez további intézkedések szükségesek, amelyeket a kormány még nem hozott nyilvánosságra, és ezek a kiadási oldalt is érinthetik.

Új adóemelési intézkedések

A kormány a hétfői bejelentésekkel összefüggésben módosította a 2022-ben kihirdetett extraprofitadó-rendeletet. A változások között szerepel a pénzügyi tranzakciós illeték emelése, amely augusztus 1-jétől a fizetési műveletek esetén 0,45 százalékra, míg a készpénzfelvételeknél 0,9 százalékra nő. Emellett bevezetésre kerül egy új kiegészítő tranzakciós illeték is, amely október 1-jétől lép hatályba, és a konverziós ügyletek esetén a pénzügyi illeték kulcsát 0,9 százalékra emeli.

A bankok esetében a 2024-es extraprofitadó-befizetéseiket csökkenthetik, ha növelik állampapír-állományukat. A kőolajtermék-előállító vállalatokra kivetett különadó esetében pedig a kormány a Brent-Ural közti különbözetből levonható összeget 7,5 amerikai dollárról 5 dollárra csökkentette, ami adóteher-emelést jelent a Mol számára.

Ezek az intézkedések részét képezik a kormány nyári adóemelési csomagjának, amelyek célja a költségvetési hiány csökkentése és a 2024-es költségvetési tervezet elcsúszásának kezelése.