Az MVM osztalékelőlege segíthet betömni a költségvetési lyukat

A Magyar Villamos Művek (MVM) 150 milliárd forintos osztalékelőleggel járulhat hozzá a költségvetési hiány csökkentéséhez, amely így részben fedezheti a 400 milliárd forintos bevételi hiányt.

A 2024-es költségvetés átalakulása során a hétfőn bejelentett adóemelések nem biztosítanak elegendő bevételt a GDP 4,5 százalékát kitevő költségvetési hiánycél teljesítéséhez. Emiatt további forrásokra van szükség, amelyek közül jelentős részt az MVM osztalékelőlege képezhet. A társaság, melynek egyedüli tulajdonosa a magyar állam, rendelkezik a szükséges szabad eredménytartalékkal, amely közel 180 milliárd forintot tesz ki. A módszer nem újdonság, hiszen tavaly novemberben már történt hasonló, amikor az energetikai holding 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizetett a tulajdonosnak. A mostani befizetés összege 150 milliárd forint lehet.

A Kormányinfón elhangzottak és a Magyar Közlönyben megjelent részletek alapján kiderült, hogy a bankokra és az energetikai vállalatokra kivetett adók önmagukban nem elegendőek a költségvetés helyreállításához. Az eddig ismert bevételnövelő intézkedések között szerepel az extraprofitadó módosítása, amely korábban lehetővé tette a bankok számára az adó csökkentését állampapír-portfóliójuk növelésével, de a módosítás után ez már nem lesz ilyen egyszerű. Emellett az extraprofitadó jövőre is megmarad, ellentétben az eredeti tervekkel, amelyek szerint idén megszüntetik. A tranzakciós illeték mértéke augusztus 1-től ötven százalékkal nő, a felső határ pedig 20 ezer forintra emelkedik.