Az Agrárminisztérium harcba száll a kínai műméz ellen

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) az Agrárminisztérium (AM) szakmai segítségével antidömping panaszt nyújtott be az Európai Unióba áramló kínai műméz ellen, mely jelentős nehézséget okoz az európai méhészeknek. Az ügyben már 11 tagország 14 szervezete is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az agrártárca kiemelte, hogy a méhészet a magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata, és minden lehetséges módon támogatni kell a hazai méhészeket, akiket súlyosan érint az ázsiai importméz piaci hatása. A méhészet fontosságát hangsúlyozva, az agrártárca támogatja a méhészek munkáját és a hazai méhállomány megőrzését.

Az OMME által megfogalmazott antidömping panasz célja a kínai műméz visszaszorítása, és a beadványhoz Európa legnagyobb méztermelő országai is csatlakoztak, mint például Románia, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország. Jelenleg az Európai Bizottság észrevételeit várják.

A műméz piaci jelenléte miatt határozott lépésekre van szükség, mivel az alacsony áron előállított termék piacleszorító és árletörő hatású, veszélyeztetve ezzel a termelők megélhetését. A minisztérium szerint a méhészet nemcsak a mezőgazdaság, hanem a biodiverzitás szempontjából is nélkülözhetetlen, hiszen a beporzás révén közvetlenül hozzájárul a növényvilág sokszínűségének megőrzéséhez.

A magyar kormányzat több intézkedést is hozott a méhészet támogatására. Ilyen például az adómentesség, amelyet hazánkban egyedülálló módon vezettek be a méhészeti tevékenységre. Emellett 2023 és 2027 között a szektor mintegy 42,7 millió euró célzott ágazati támogatásban részesül, amely magában foglalja a hazai forrásokat is.

Az Európai Unióban elsőként Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, évente 15 euró értékben méhcsaládonként, valamint méhegészségügyi támogatást is nyújt, amelyet évente 1 millió méhcsalád után igényelhetnek a méhészek, méhcsaládonként 1000 forint összegben.

A magyar kezdeményezésre az uniós mézjelölési szabályok is változnak, amely a származásjelölés szigorítását célozza meg, ezzel is védelmezve a hazai méhészet érdekeit. Magyarország tett javaslatot a mézirányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott.