Milliós bírságok fenyegetik az autósokat és háztulajdonosokat

A kormány jelentős mértékben emelte a közlekedési, adózási és egyéb területeken érvényes bírságokat, így több esetben akár milliós nagyságrendű büntetésekkel kell számolniuk az érintetteknek.

A közlekedési szabályok megszegése esetén jelentősen megugrottak a bírságok. Az útmenti ingatlanoknál elhelyezett tiltott reklámtáblákért mostantól 156-780 ezer forintos bírságot kell fizetni, ami korábban 130-650 ezer forint volt. A 3,5 tonnánál nehezebb teherautók belterületi ingatlannál történő parkolásához szükséges jegyzői engedély hiányában a bírság 650 ezer forintról 780 ezer forintra emelkedett. Az autósiskolák engedély nélküli vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő működtetése esetén a bírság maximuma 13 millió forintról 15,6 millió forintra nőtt. Az útdíjfizetés elmulasztásáért és gyorshajtásért kiszabható bírságok is emelkedtek: az eddigi 13-390 ezer forint helyett 16-468 ezer forintot kell fizetni. Az eredetvizsgálatot engedély nélkül vagy nem szabályosan végző helyek bírsága 130 ezer- 1,3 millió forintról 156 ezer – 1,56 millió forintra emelkedett.

A versenytörvény módosítása értelmében, ha a versenytanács által megtiltott összefonódást mégis végrehajtják, a bírság a vállalatcsoport előző üzleti évben elért nettó árbevételének tizenöt százaléka lehet, ami korábban csak 13 százalék volt. A vállalkozások társulásával szembeni bírságok is a tagvállalkozások előző üzleti évben elért nettó árbevételének tizenöt százalékáig emelkedtek, és az egyes tagvállalkozások pénzügyi felelőssége nem haladhatja meg ezt az értéket.

Az energetikai tanúsítókra vonatkozó szabályok is szigorodtak: ha nem tesznek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, akkor a korábbi 50 000 forint helyett mostantól 60 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphatnak.

A településkép védelméről szóló törvény módosítása következtében a reklámtáblák és plakátok szabályellenes kihelyezése esetén az ingatlantulajdonosokra kiszabható bírság 650 ezer – 4 millió forintról 2 milliótól 10 millió forintig emelkedett.