Az amerikai nagybankok jelentős győzelme közeleg

Az amerikai jegybank fontolóra vette egy olyan szabálymódosítás bevezetését, amely az Egyesült Államok nyolc legnagyobb bankjának több milliárd dollárt megtakaríthat, amit a Reuters hírügynökség számolt be.

A Reuters információi szerint a változtatás érintené a "GSIB-pótdíj" néven ismert extra tőketartási kötelezettség kiszámításának módját, amit 2015-ben vezettek be a bankok biztonságának és stabilitásának növelése céljából.

A Federal Reserve (Fed) állítólag a 2015-ben bevezetett számítási módszer inputjainak frissítését tervezi, hogy azok jobban kövessék a gazdasági növekedést és pontosabban tükrözzék a bankok méretét a globális gazdaságban.

Ezen inputok, vagyis együtthatók frissítése csökkentené a bankok rendszerszintű jelentőségének pontszámát, ami alapján a tőketartási kötelezettséget számítják.

A Fed még nem hozott döntést a módosításról, de a folyamatban lévő mérlegelés jelzi, hogy a változások komoly megtakarítást eredményezhetnek. A Fed adatai szerint az amerikai nagybankok összesen körülbelül 230 milliárd dollárnyi tőkét tartottak félre a GSIB-pótdíj miatt 2024 első negyedévében, tehát már egy kisebb változtatás is jelentős összegeket hagyhat a bankoknál.