A szupergazdagok eloszlása a világban

Továbbra is az Egyesült Államokban él a legtöbb dollármilliomos, de a fejlődő országokban, mint például Vietnám, Kína és India, gyors ütemben növekszik a gazdagok száma, míg Oroszországban jelentős csökkenést tapasztalhatunk.

Az Egyesült Államok továbbra is vezeti a dollármilliomosok ranglistáját több mint 5,4 millió fővel, míg a feltörekvő gazdaságokban, mint Vietnám, Kína és India, gyorsan gyarapodik a tehetős emberek száma. A Visual Capitalist által közzétett adatok szerint a New World Wealth 2013 és 2023 között követte nyomon a legalább 1 millió dollár értékű likvid befektetési vagyonnal rendelkező személyek számának változását.

2023 decemberi adatok alapján az Egyesült Államokban közel 5,5 millió dollármilliomos él, ezzel az ország messze az élen áll. Kína 862 ezer fővel a második, míg Németország 806 ezer fővel a harmadik helyen áll. Japán 755 ezer fős milliomos lakosságával a negyedik, az Egyesült Királyság pedig 603 ezer fővel az ötödik helyen szerepel a listán.

Az elmúlt évtized során Japán és az Egyesült Királyság milliomosainak száma enyhe csökkenést mutatott, míg az Egyesült Államokban tapasztalható 62 százalékos növekedés a globális összehasonlításban mérsékeltnek tekinthető.

A 10 éves növekedési ütem tekintetében Vietnám kiemelkedik 98 százalékos növekedéssel, amit elsősorban a kommunista kormányzás miatti alacsony kiinduló bázis magyaráz. Kína 92 százalékos, Mauritius és India egyaránt 87 százalékos, az Egyesült Arab Emírségek 77 százalékos, Málta 74 százalékos, Monaco 68 százalékos, Szingapúr 64 százalékos, az USA 62 százalékos, míg Új-Zéland 48 százalékos növekedést mutatott.

Oroszországban azonban, amely 2022 óta háborúban és szankciók hada alatt áll, a dollármilliomosok száma tíz év alatt 24 százalékkal csökkent. Brazíliában 28 százalékos, Nigériában 45 százalékos, Dél-Afrikában pedig 20 százalékos csökkenést regisztráltak.

Vietnám nem csak a gazdagok számának növekedésében jeleskedik, hanem az életköltségek tekintetében is előkelő helyet foglal el. 2024-ben Vietnám került az első helyre, mint a legolcsóbb ország, ahol a külföldiek szerint a legkevesebb pénzből lehet megalapozni egy életet, és ez már az ötödik egymást követő év, amikor ezt a pozíciót birtokolja.

Magyarország helyzete

53 úti cél értékelése alapján Magyarország a 27. helyre szorult, ami azt jelenti, hogy az ország a lista második felében helyezkedik el, vagyis azon országok között van, ahol viszonylag drága a megélhetés.

A legolcsóbb életköltségű országok

Vietnám után a top 10-es listán a következő országok szerepelnek, ahol a legolcsóbb az élet:

  1. Kolumbia
  2. Indonézia
  3. Panama
  4. Fülöp-szigetek
  5. India
  6. Mexikó
  7. Thaiföld
  8. Brazília
  9. Kína

A legdrágább országok

A legmagasabb megélhetési költségekkel rendelkező országok között találjuk:

  • Finnországot
  • Egyesült Királyságot
  • Írországot
  • Norvégiát
  • és Szingapúrt