A főpolgármester-választás újraszámlálásának vitája az Alkotmánybíróság előtt

A budapesti főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását elrendelő kúriai döntés ellen új panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz. A panaszos szerint a Kúriának magának kellene elvégeznie az újraszámlálást, nem pedig a Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) bízni ezt a feladatot.

A Kúria a múlt pénteki, Alaptörvény-sértőnek nyilvánított határozatát követően vasárnap úgy határozott, hogy az NVB-nek kell újraszámolnia a csaknem 800 ezer érvényesnek minősített főpolgármesteri szavazatot. A döntés szerint nem volt elegendő csupán az érvénytelen szavazatok újraszámlálása. Az újraszámlálás a tervek szerint kedden meg is kezdődött.

Ezzel párhuzamosan egy névtelenséget kérő állampolgár új panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz. A panasz szerint az újraszámlálást elrendelő határozat sérti a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot. A panaszos álláspontja szerint a Kúriának magának kellene végrehajtania az újraszámlálást, és nem szabadna ezt az NVB-re hárítania. A panaszos szerint a Kúria döntése egy új jogorvoslati lépcsőfokot teremtett, ami nem felel meg a választási eljárási törvénynek, és ez alapvető alkotmányos jogsérelmet jelent.

Az Alkotmánybíróság öt tagú tanácsa, melyet Hörcherné Marosi Ildikó vezet, és amelynek tagjai továbbá Lomnici Zoltán, Patyi András, Salamon László és Szabó Marcel alkotmánybírók, csütörtökre összehívást kapott. Ez a lépés független attól, hogy az NVB által megállapítandó eredmény ellen további jogorvoslati lehetőségek állnak-e rendelkezésre, mint például a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz való fordulás.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt szerint már több mint hatszor annyi szavazat minősítése változott az újraszámolás során, mint amennyi a különbség volt közte és Karácsony Gergely között. Vitézy a Facebookon azt írta, hogy "a hozzánk beérkező jelzések szerint már csak eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott". A jelölt hozzátette, hogy eddig mindössze a szavazatok ötödét számolták újra, ami szerinte alátámasztja a teljes újraszámolás indokoltságát.

A Vitézyhez eljutó információk szerint voltak Karácsony-szavazatok Vitézy-kötegekben, valamint ennek ellenkezője is előfordult, de találtak mindhárom jelölt esetében korábban érvényesnek számított, nyilvánvalóan érvénytelen szavazólapokat is.

A szavazatokat keddtől csütörtökig számolják újra, elsőként kedden nyolc kerületben kezdődött meg az újraszámolás. Az NVB pénteken hirdet eredményt, de még ekkor sem fogjuk tudni biztosra, hogy ki lesz az új főpolgármester, mivel az újraszámolt eredmény ellen is lehet fellebbezni. A hvg.hu szerint a XXIII. kerületben már jelentősen változott a Karácsony és Vitézy közötti különbség.

A folyamat tehát még nem ért véget, és egyelőre nem született meg a végleges döntés arról, hogy ki lesz Budapest főpolgármestere.