Alice Munro Nobel-díjas írónő tudta, hogy élettársa szexuálisan bántalmazta a lányát

Andrea Robin Skinner, a májusban elhunyt Nobel-díjas írónő, Alice Munro lánya, a Toronto Starban megjelent esszéjében fedte fel, hogy mostohaapja, Gerald Fremlin 9 éves kora óta szexuálisan bántalmazta, és Munro még a férfi beismerése után is vele maradt.

Skinner leírja, hogy a zaklatás 1976 nyarán kezdődött, amikor Fremlin, aki akkoriban az ötvenes éveiben járt, bejött az ágyába és szexuálisan bántalmazta őt Munro otthonában, amikor az írónő távol volt. A történteket elmondta vér szerinti apjának, James Munrónak, aki azonban nem beszélt Munrónak. Fremlin később ajánlatokat tett neki, mutogatta magát és más kislányokról beszélt neki. A zaklatás tinédzserkorában ért véget, de Skinner szerint a bántalmazás következményeként bulémiával, álmatlansággal és migrénnel küzdött.

2005-ben Skinner a rendőrséghez fordult, és vádat emeltek a már 80 éves Fremlin ellen szeméremsértés miatt, aki bűnösnek vallotta magát és felfüggesztett büntetést, valamint két év próbaidőt kapott. Munro azonban Fremlin haláláig, 2013-ig vele maradt.

Skinner először 1992-ben, a húszas éveiben beszélt Munrónak a visszaélésekről levélben, miután az írónő egy novellájában együttérzően írt egy hasonló helyzetben lévő szereplőről. Munro ekkor ideiglenesen elhagyta Fremlint, aki levelekben elismerte a visszaélést, de Skinnerre hárította a felelősséget és azzal fenyegetőzött, hogy ha rosszra fordul a helyzet, akkor nyilvánosságra hozza azokat a fényképeket, amelyek "rendkívül beszédesek" voltak. Munro később azt mondta, hogy túl későn értesült a történtekről és a "nőgyűlölő kultúra" a hibás, ha elvárják tőle, hogy elhagyja Fremlint és feláldozza a saját szükségleteit.

Skinner döbbenten tapasztalta, hogy édesanyja a saját sérelmeit hangsúlyozta, úgy érezve, hogy lánya és Fremlin összeesküdtek ellene. 2002-ben Skinner elhatárolódott a családjától, miután közölte Munróval, hogy nem engedi Fremlint a gyermekei közelébe. Egy interjú olvasása után, amelyben Munro pozitívan nyilatkozott a házasságáról, Skinner 2005-ben a rendőrségre vitte Fremlin leveleit.

Skinner szerint a hallgatás anyja hírneve miatt Fremlin halála után is folytatódott, de ő szeretné, ha az ő története is része lenne azoknak a történeteknek, amelyeket édesanyjáról mesélnek. Azt kívánja, hogy az életrajzok és események ne kerüljék meg a vele történtek valóságát és azt a tényt, hogy Munro a bántalmazó mellett döntött és megvédte őt.