40 fok is lehet a hétvégén

Egész héten marad a kánikula, és csak napról napra melegebb lesz. Kedd délután 31-38 fok várható a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint, így akár a napi melegrekord is megdőlhet.

Néhány helyen zápor, zivatar is kialakulhat, és időnként megélénkül az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Szerdán reggelre a gomolyfelhők leépülnek, és derült, vagy fátyolfelhős, száraz idő várható gyenge keleti, északkeleti széllel. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, a belvárosokban és vízpartokon lesz a legmelegebb. Napközben továbbra is napos idő várható, délután északnyugat felől azonban egy hidegfront érkezhet, amely záporokat, zivatarokat hozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön és pénteken a sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és zivatar válthatja fel, de a hőmérséklet továbbra is 33 és 39 fok között mozog majd, enyhe széllel.

A hőség miatt vörös kód van érvényben péntek 24 óráig az egész országban. Ebben az időszakban minden szociális intézménynek kötelessége megnyitnia a kapuit azoknak, akik a regionális diszpécserszolgálat jelzése alapján utcán bajba kerültek és segítségre szorulnak.

A hétvége is hasonló időjárást tartogat: sok napsütés, néhol záporokkal, zivatarokkal, de a hőmérséklet igen magas marad. Szombaton már akár 40 fokot is mérhetnek, míg vasárnap a hajnali 17, 26 fokról 29 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.