Milyen autót és mennyiért vennének a magyarok?

A Pulzus Kutató a Totalcar megbízásából 2024-ben is elvégezte felmérését autóvásárlás témakörben, amelyből kiderül, hogy a magyarok többsége alacsony megtakarítással rendelkezik új autó vásárlásához, és a vásárlási kedv rövid távon alacsony marad.

A felmérés szerint a potenciális vevők negyede nem tervez személygépjármű vásárlást, és a többség legfeljebb 750 ezer forintot szánna erre a célra. Ez a tendencia a csökkent infláció ellenére is megfigyelhető.

A megkérdezettek 40 százaléka jelenleg nem rendelkezik autóval, és a közeljövőben sem szeretne vásárolni, ami hasonló a tavalyi adatokhoz. A lehetséges vásárlók 30 százaléka szánna maximum 750 ezer forintot autóra, ami növekedést mutat a tavalyi 26 százalékhoz képest.

Az árkategóriák szerinti változásokat vizsgálva, a 750 ezer és 1,5 millió forint közötti ársávban csökkenést, míg az 1,5 és 3 millió forint közötti sávban növekedést tapasztaltak. A 3 millió forint feletti kategóriában viszont csökkenő érdeklődés figyelhető meg.

A nemek közötti különbségek is érdekesek: a nők inkább az olcsóbb autókat részesítik előnyben, míg a férfiak körében nagyobb az érdeklődés a drágább modellek iránt. A fiatalok megtakarítás hiányában olcsóbb autókat keresnek, míg a falusi lakosok között nagyobb az igény a legolcsóbb kategóriára, ellentétben a fővárosiakkal.

A lehetséges vásárlók közel fele, 46 százaléka, legfeljebb másfél millió forintot költene autóra, ami csökkenést jelent a tavalyi 51 százalékhoz képest. Emellett a válaszadók 26 százaléka hosszú távú vásárlást tervez.