Újabb költségvetési átcsoportosítások és kiadáscsökkentések Magyarországon

A magyar kormány ismét jelentős összegeket csoportosított át a 2024-es költségvetésben, ami már a 19. módosítás a Magyar Közlönyben, és csak júliusban háromszor került sor ilyen intézkedésre. Emellett a kormány 369 milliárd forinttal csökkentette az idei költségvetés kiadási oldalát, amely főként beruházások visszavágását jelenti, és a megtakarított összeget egy tartalékalapba helyezte.

A tavaly nyáron elfogadott költségvetés egyre kevésbé tükrözi a valóságot, és átláthatatlanná vált, hogy mire mennyi pénzt költ az állam. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt összegből 29 milliárd forintot vontak meg, amelyből többek között az önkormányzatok 7,5 milliárd forintot kaptak szociális és gyermekjóléti feladataikra, a közlekedési ágazati programokra 10,5 milliárd forintot irányítottak át, valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati infokommunikációs szolgáltatásaira közel 7 milliárd forintot különítettek el.

A Központi Maradványelszámolási Alapba óriási, 370 milliárd forintos átcsoportosítás történt, amelyet több forrásból, így a Nemzeti Vagyonkezelőtől, a víziközmű-fejlesztésektől, az Energiaügyi Minisztérium felhalmozási célú kiadásaiból, valamint a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár megvalósítására szánt keretből vontak el.

Ezenfelül a Központi Maradványelszámolási Alapból 92 milliárd forintot fordítottak más célokra, például a hadiipari társaságoknak 25 milliárd forintot, kiemelt nemzetközi sporteseményekre és egyéb állami rendezvényekre 8 milliárd forintot juttattak.

A Rezsivédelmi Alapból az önkormányzatok 20 milliárd forintot kaptak több részletben, amelyet általános szociális és gyermekjóléti feladatokra, gyermekétkeztetésre használhatnak fel. Emellett a kormány 2,3 milliárd forinttal növelte a turisztikai fejlesztési feladatok kiadási előirányzatát.

A Szegedi Tudományegyetem esetében egy külön határozat 1,3 milliárd forinttal emelte meg a gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztésére szánt összeget, miután az egészségügyi államtitkár korábban kifejezte nem értését az ellátás leállásával kapcsolatban.

A kiadáslefaragás legnagyobb vesztesei egyedi beruházások voltak, többek között a Beruházási Alapot 160 milliárd forinttal, az MNV Zrt. rábízott vagyonával kapcsolatos kiadásokat 78 milliárd forinttal, a Honvédelmi Alapot 67,2 milliárd forinttal, az Energiaügyi Minisztérium térségi fejlesztési feladatait 20,3 milliárd forinttal, a víziközmű-fejlesztéseket 10,7 milliárd forinttal, és több más beruházást is jelentős összegekkel csökkentette a kormány.

A kormányzati kiigazító csomag teljes potenciális mérete így 666 milliárd forint körül van, ami önmagában elég lehet ahhoz, hogy az idei évre megemelt 4,5%-os költségvetési hiánycélt elérje a kormány. A kiigazító csomag részeként adóemeléseket is bejelentettek és megduplázták a NAV-büntetések maximumát.