A magyar gazdaság és ipar kilátásai a Kopint-Tárki elemzése szerint

A Kopint-Tárki legújabb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2024-ben 2,5 százalékkal bővülhet, azonban az ipar számára nehéz év áll előtt, míg a lakossági fogyasztás jelentősen növekedhet.

A Kopint-Tárki gazdaságkutató intézet friss elemzése alapján a magyar gazdaság idei teljesítménye a korábbi várakozásoknak megfelelően alakulhat, 2,5 százalékos növekedéssel. Az ipari szektorban azonban nem ilyen pozitív a helyzet, a tavaszi előrejelzésekhez képest sokkal rosszabb évre számítanak az elemzők.

Az áprilisi prognózis még 1,7 százalékos növekedést jósolt az ipari termelésben, de a legfrissebb jelentés szerint csupán 0,3 százalékos emelkedés várható ebben az évben. Ezzel szemben a magánfogyasztás terén kedvezőbb a helyzet, a korábban várt 3,2 százalékos helyett most 3,8 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Az infláció mértékét is korrigálták a Kopint-Tárki elemzői: az előzőleg várt 4,3 százalék helyett most 4 százalékos éves átlagos inflációt jeleznek előre. A foglalkoztatottság tekintetében is pozitívabb a kép, a tavalyi 64,6 százalékról idén 65,1 százalékra emelkedhet, ami jobb az előzőleg tervezett 64,9 százaléknál. A reálkeresetek növekedésére vonatkozóan azonban nem változtattak az előrejelzésen, továbbra is 8,8 százalékos bővülést várnak.

: Kopint-Tárki elemzés, 2024-es előrejelzés.