A magyar Wikipédia működése: Tények és tévhitek

A Wikipédia nem csupán egy szabadon szerkeszthető weboldal, hanem egy megbízható információforrás, amely mögött Magyarországon több mint 20 év alatt kiépült egy stabil infrastruktúra. Mészöly Tamás, a Wikimédia Magyarország Egyesület projektkoordinátora a Blikknek beszélt a magyar Wikipédia működéséről, szerkesztési folyamatáról és azokról a szabályokról, amelyek biztosítják az oldal megbízhatóságát.

A Wikimédia Magyarország Egyesület nem csak a Wikipédiával foglalkozik, hanem más projekteket is kezel, mint például a Wikiforrás, a Wikimedia Commons és a Wikidata. A Wikipédia azonban a legfontosabb, mely Magyarországon 21 évvel ezelőtt, 2003. július 8-án indult el. Az oldal létrejöttének célja az volt, hogy bárki számára hozzáférhető információforrást biztosítson, anyagi helyzetétől függetlenül. A magyar Wikipédia Gervai Péter informatikus kezdeményezésére és munkájára épült, aki a szoftverfrissítés mellett a közösség felépítésére és a szabályzat lefordítására is szánt időt. Gervai Pétert a magyar Wikipédia atyjaként tartják számon.

A magyar Wikipédia szerkesztése teljesen különálló a külföldi változatoktól, és a tartalmak nem egymás fordításai, hanem független szócikkek. A szerkesztők között bárki lehet, aki változtatást hajt végre egy szócikkben. Azonban minden szerkesztés egy ellenőrzési folyamaton megy keresztül, és csak azok a szócikkek jelennek meg, amelyek legalább két független forrással rendelkeznek. A Wikipédia megbízhatóságát több tudományos felmérés is alátámasztotta, átlagosan hasonlóan megbízhatónak találva, mint a hagyományos enciklopédiák. A magyar Wikipédia esetében az ellenőrzési mechanizmus azt jelenti, hogy a szerkesztések nem jelennek meg azonnal, hanem csak egy feljogosított szerkesztő engedélyezése után. Az ellenőrzéseket tapasztalt önkéntesek végzik, akik hosszú ideje részei a közösségnek.

A Wikipédián nincs témakörileg megkötés, de a témának fontosnak kell lennie, és több megbízható, független forrásnak kell foglalkoznia vele. Nem támogatott, ha valaki saját magáról vagy hozzá köthető dolgokról ír szócikket, és az ilyen próbálkozások általában nem találnak támogatást a szerkesztői közösségben. A Wikipédia célja, hogy egy hiteles forrást biztosítson mindenki számára, teljesül.