A közösségi média zavara és a párválasztás

Egy friss tanulmány szerint a közösségi média és a társkereső alkalmazások által okozott zavar nehezíti meg a fiatal felnőttek számára „az igazit” megtalálását. A kutatók rámutattak, hogy a 18 és 30 év közötti korosztály inkább az élvezetet részesíti előnyben a hosszú távú stabilitással szemben, és a platformok növelik az új partner iránti vágyat, ami csökkenti a kapcsolatokban való kitartást.

A felhasználók számos vonzó és gazdag emberből érkező impulzusnak vannak kitéve, ami torzítja a potenciális társakkal szembeni elvárásaikat. Chayan Munshi, az Ethophilia Research Foundation alapítója szerint az emberi párválasztás egy bonyolult pszichológiai folyamat, amelyet többek között a megjelenés, a személyiség és az anyagi helyzet is befolyásol.

Az Egyesült Államokban a becslések szerint márciusban 60 millió ember használt online társkereső platformokat a 117 millió szingli közül. A felmérés során a résztvevők olyan kérdésekre válaszoltak, mint például az élettárs kiválasztásával kapcsolatos zavarodottság, a választási szempontok, a stabil kapcsolatban élők más partnerek utáni kutatása, és a jobb opciók felé való váltás. A nők több tanácstalanságot éreztek a párkeresés során, mint a férfiak, és az emberek bizonytalansága megzavarta a potenciális partner megítélésének képességét.

Azok, akik már kapcsolatban élnek, gyakran töltik le a társkereső alkalmazásokat, hogy lássák a többi lehetőséget, ami csökkenti a személyes szociális interakciók számát és zavart okoz a társ és a kapcsolat fenntartása terén.

A mesterséges intelligencia és a szűrők fejlődése lehetővé teszi az emberek számára, hogy megváltoztassák a fotóikat, így vonzóbbnak tűnjenek. Egy nő például egy olyan profilt talált, amelyen egy mesterséges intelligenciával javított kép szerepelt, ami aggodalmat keltett a kevésbé médiaművelt felhasználók körében.

A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a társadalmi igények hogyan befolyásolják a fiatal felnőttek online randizási nyomását. Az eredmények azt mutatják, hogy az örömindex vagy az adrenalinlöket fontosabbá vált a kapcsolatokban, mint a hosszú távú stabilitás, ami hatással lehet a fiatalok mentális egészségére. A kutatók szerint ez a mintázat módosíthatja a fiatal emberek partnerválasztási viselkedésének társadalmi normáit, és hosszú távon megváltoztathatja az evolúciós párválasztási stratégiák alapvető működési folyamatát.