A kormány a független médiumok finanszírozását célozza

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány kötelezni kívánja a háborús propagandát támogató médiumokat és pártokat, hogy tegyék közzé pénzügyi adataikat, és visszautalják a külföldről érkező támogatásokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány elvenné a független médiumok pénzét, és a jogszabályok átláthatóságot követelnének a források tekintetében.

Az Igazságügyi Minisztérium még dolgozik a javaslat véglegesítésén, de az RTL szerint a döntés nehéz helyzetbe hozhatja azokat a szerkesztőségeket, amelyek külföldi forrásokból, például uniós pályázatokból finanszírozzák magukat. A legtöbb kormánytól független médium szűk költségvetéssel gazdálkodik, és a támogatások elvonása veszélyeztetheti a működésüket.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése szerint a háborús propaganda kifejezés széles körben értelmezhető, és már az is háborúpárti álláspontnak minősülhet, ha valaki a világháborús veszély hiányát állítja.

A jogi szakértő szerint nem lesz egyszerű a pénzek elvétele

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász szerint a jogszabály végleges változatának ismerete nélkül nehéz megítélni a helyzetet. Úgy véli, a "háborúpárti" és "háborús propaganda" fogalmak nem definiálhatók pontosan, és a jogi gyakorlatból sem vezethetők le. A jogász szerint a tulajdon elvonása összetett jogi kérdés, és a pénzbüntetésekkel ellentétben itt a tulajdonosnak kellene bizonyítania, hogy nem követett el bűncselekményt.

Az érintett médiumok az Európai Unió Bíróságához és a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért, de ez hosszú folyamat lehet. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálja az Átlátszót és a Transparency Internationalt is, amit a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elítélt, és kiállt az Átlátszó mellett. A MÚOSZ szerint a szuverenitásvédelmi törvény összeegyeztethetetlen a demokratikus alapelvekkel, és a "gumiparagrafusok" miatt bárki gyanúba keverhető.