40 fok is lehet a hétvégén, és már tűz is pusztított a fővárosban

Egész héten marad a kánikula, nem véletlenül adta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság harmadfokú hőségriadót múlt szombaton. A pokoli hőség azonban fokozódni fog a hét folyamán, szombatra már 40 fok is lehet a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint.

A hét elején még viszonylag „enyhébb” időre lehet számítani, délután zivatarokkal, a hőmérséklet 30 és 38 fok között alakulhat. A következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet: szerdán már 32 és 38 fok között várható a maximum, csütörtökön 33-38 fok, pénteken pedig 34 és 39 fok közé melegszik a levegő. A hétvége még ennél is forróbbnak ígérkezik, szombaton 35 és 40 fokot vetít elő az előrejelzés. Érdemes megjegyezni, hogy a hét folyamán esténként sem csökken a hőmérséklet jelentősen, húsz fok alá nem nagyon megy le.

A hőségriadó mellett a kánikula más veszélyeket is rejt: kedd délelőtt kigyulladt az aljnövényzet és egy bokros terület Budapest XVIII. kerületében, a Gyömrői út és a Batár utca közelében. A tűz mintegy háromezer négyzetméterre terjedt ki, és az erős szél miatt egy erdőt is veszélyeztetett. A fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik több vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. A tűz okáról egyelőre nincsenek információk. A tűzoltóknak nem sokkal dél előtt sikerült megfékezniük a lángokat, jelenleg utómunkálatokat végeznek a helyszínen.