A forint árfolyamának ingadozása és hosszú távú gyengülése

A magyar valuta jelentős gyengülést szenvedett el az euróval szemben a kormány különadóinak bejelentése után, és továbbra is 395 alatt nyitott, ami azt jelzi, hogy a forintnak nem lesz lehetősége tartós pihenőre. A közeljövőben a magyar inflációs adatok és az amerikai infláció is befolyásolhatják az árfolyamokat.

A forint árfolyama az euróval szemben tegnap 395 fölé is emelkedett, de ma reggelre 394 forint 80 fillérre csökkent, ami minimális gyengülést mutat. Az euró jegyzése kedd reggel hét órakor 394,83 forinton állt az előző este hat órai 394,30 forint után, majd délután hat óra előtt kissé alacsonyabbra, 394,62 forintra csökkent.

A dollár árfolyama is ingadozott tegnap, de a nap végére visszatért az eredeti értékéhez. A múlt heti dollárgyengülés lehetőséget adott a forintnak az erősödésre, de a tegnapi dollármozgások nem okoztak további forintgyengülést, ami arra utal, hogy a befektetők a hazai eseményekre reagáltak. A dollár jegyzése 364,58 forintra ment fel 363,93 forintról, majd később 364,98 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 405,84 forintra 405,67 forintról, később 406,23 forintra nőtt.

A forint a dollárral szemben is gyengült tegnap, reggel 362 alatt járt, majd a bejelentések után közel került a 365-ös szinthez. Ma reggel enyhe forintgyengülést tapasztalunk.

A lengyel zloty esetében látható, hogy a magyar események hatással voltak a forint gyengülésére, mivel a zloty tegnap erősödni tudott, bár ma kis gyengülést mutat.

Az elmúlt hetekben még lassan, de biztosan erősödött a hazai pénz: június közepén még majdnem 400 forint volt az euró, tegnap a Kormányinfó előtt már 392-nél járt.

A mai nap folyamán kerül közzétételre a magyar inflációs adat, ami fontos információkat szolgáltathat a piac számára. A hét további részében az amerikai inflációs adatok is jelentős hatással lehetnek, és a piaci szereplők már most azon spekulálnak, hogy a Fed hány kamatvágást hajthat végre az év folyamán, amire az inflációs adatok fontos jelzéseket adhatnak.

Az Economx a keddi tájékoztatón felvetette Gulyás Gergelynek, hogy csak a sajtótájékoztató ideje alatt három forintot romlott az euróhoz képest a magyar deviza. A miniszter ezen csak nevetett, és arra a megoldásra jutott, hogy emiatt ritkábban tartanak majd kormányinfót.

A GKI elemzése szerint a forint az EU-csatlakozás óta 52 százalékot gyengült az euróval szemben, ami a régió legnagyobb devizagyengülése ennyi idő alatt. Ezzel szemben például a lengyel zloty ára nem változott, a cseh korona pedig még erősödött is. A magyar infláció és a forint értékvesztése közötti korábbi párhuzam 2023-ban megszakadt, mivel a Magyar Nemzeti Bank magas kamatokkal a forintot megmentette, bár ez az exportőröknek veszteséget okozott.

Kedd délutáni jegyzésén a forint 0,1 százalékkal áll erősebben a júliusi kezdésnél az euróval szemben és egyaránt 0,9 százalékkal erősebben a dollár és a svájci frank ellenében.