A belső gyermek gyógyítása

Az elmúlt években egyre több figyelmet kap a belső gyermek-elmélet és a hozzá kapcsolódó terápia. A pszichológia területének népszerűsödésével párhuzamosan egyre többen keresik a múltjuk, gyermekkoruk feldolgozásának lehetőségeit, hogy boldogabb és harmonikusabb jövőt építhessenek. A HVG Extra Pszichológia magazin legújabb számában szakértők írásaiból meríthetünk ehhez segítséget.

Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője felveti a kérdést, hogy vajon a gyermekkorunkban szerzett negatív tapasztalatok hogyan befolyásolják jelenlegi viselkedésünket, például a káros kapcsolatokban való maradásunkat. Szörnyi szerint a traumák és transzgenerációs minták egyszerű magyarázata nem elegendő a boldoguláshoz, ehelyett a sérült belső gyermek felfedezését és integrálását javasolja, mint hosszú távú megoldást.

A belső gyermek, vagyis énünk gyermeki része, aki lehet boldog és kreatív, de a gyermekkori traumákat és hiányokat is magában hordozhatja. L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus cikke a belső gyermekkel való terápiáról szól, amelynek sikeressége egy tapasztalt szakember segítségétől függ.

Bethany Webster amerikai pszichológus írása szerint, ha gyermekkorunkban nem kaptuk meg az édesanyánktól a szükséges figyelmet, gyengédséget és szeretetet, felnőttként magunknak is megadhatjuk ezeket.

Palya Bea énekes-dalszerző példája mutatja, hogy lehetséges szembenézni a múltunkkal és traumáinkkal, és másokat is támogatni ebben a folyamatban. Beszélgetésében kitér arra is, mi segített neki a hiányok újrakeretezésében.

Tisza Kata író és interkulturális pszichológiai szakértő abban segít, hogy felismerjük és megszelídítsük azt a belső kritikust, aki miatt kisebbnek érezzük magunkat, mint amennyit valójában tudunk, értünk vagy érünk.

Nógrádi Csilla pszichológus cikke szerint a sérült felnőttekből álló párkapcsolatok is gyógyíthatók, és maga a problémás viszony is segíthet a közös gyógyulásban. Hajdu Judit pszichológus pedig arról beszél, hogyan lehet kimozdítani azokat a párkapcsolatokat, amelyekben a tagok túlzottan egymás felé fordulnak, elszigetelődnek és túlzott elvárásokat támasztanak.

Porkoláb-Minarik Annamária pszichológus arról ír, hogy a boldog gyermekkor milyen fontos az érzelmi stabilitás szempontjából, és mit tehetünk, ha túl korán véget ért a gyermekkorunk. Orosz Katalin pszichológus pedig a szülők által okozott problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatja be.

Szirtes Lili pszichológus, traumaterápiás szakember cikkében a traumaterápiák iránti megnövekedett igényről és a különböző módszerekről ír. Szakács Hanna pszichológus pedig a mentalizáció, azaz mások állapotának és motivációinak megértésének fontosságát hangsúlyozza a túlélés, boldogulás és boldogság szempontjából.

A HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számát keresheti az újságárusoknál vagy megrendelheti.