A Z generáció mentális kihívásai és a digitális világ

A Z generáció, vagy más néven a "zoomerek" mentális egészségére jelentős hatással van a digitális eszközök használata, melynek következtében mentális betegségek magasabb arányban fordulnak elő közöttük, mint a régió többi lakosai körében – állapította meg a Publicis Groupe CEE és a GWI kutatása.

A kutatás szerint a Z generáció tagjai naponta átlagosan 4 és fél órát töltenek a mobiltelefonjuk képernyője fölé görnyedve, ami 89 százalékkal növeli a mentális betegségek kockázatát ebben a korosztályban. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiavezetője az Economx podcastjában beszélt arról, hogy a Z generációval szemben támasztott előítéletek gyakran megalapozatlanok, és hogy a digitális tájékozottságuk révén előnyre tehetnek szert a munkaerőpiacon.

A Z generáció tagjai között népszerű platformok a TikTok és a Chat GPT, amelyek jelentős hatással vannak a fiatalok mindennapi életére és szokásaira. Horváth Rita kiemelte, hogy a gyakran hangoztatott kritika, miszerint a Z generáció éretlen, mára megdőlt, hiszen a korosztály 20 százaléka már házas, és sokan közülük gyermeket is vállalnak.

A podcastban szó esett továbbá az Alfa generáció tudatosságáról, a Z generáció és a mesterséges intelligencia viszonyáról, valamint a közösségi médiában megjelenő torz személyiségekről is. Horváth Rita véleménye szerint a Z generáció egy érett generáció, amely képes alkalmazkodni a modern kor kihívásaihoz.

A teljes beszélgetés az Economx podcastjában érhető el, melynek elérhetőségét a cikk végén található hivatkozások között találják meg az érdeklődők.

Az Economx.hu további gazdasági és pénzügyi híreket is kínál, melyeket a Facebookon, Instagramon, Redditen, valamint a Google News és YouTube-csatornákon keresztül követhetnek az érdeklődők.