A JPMorgan elbúcsúzik a "tőzsde Gandalfjától"

A JPMorgan megválik vezető globális stratégájától, Marko Kolanovictól, aki a piaci előrejelzések terén nem mutatott kiemelkedő teljesítményt az elmúlt években, és jelentős esést jósolt a részvénypiacokra.

Marko Kolanovic, a JPMorgan globális piacokért felelős vezető stratégája távozik pozíciójából, miután többször is tévesen jósolta meg a tőzsdék irányát az elmúlt időszakban. Kolanovic, aki a mesterséges intelligencia hatásaitól sem várta a nagy emelkedést, közel 25 százalékos esést prognosztizált az év végéig a részvénypiacokon.

Kolanovic a Wall Street egyik meghatározó elemzőjeként ismert, a CNBC szerint véleménye piacmozgató erővel bírt, a Bloomberg pedig "a tőzsde Gandalfjának" nevezte korábban. A fizikából doktorált szakember 19 éves pályafutása során többek között a Bear Stearnsnél és a Merrill Lynchnél is dolgozott, és 2020-ban bekerült az Intézményi Befektetők Dicsőségcsarnokába.

Kolanovic korábban, a 2022-es medvepiac elején vételi pozíciókat ajánlott, majd a piac esése után defenzív részvények felé fordult, ami miatt azok, akik követték tanácsait, lemaradtak a technológiai részvények által vezetett bikapiacról. Emellett a folyamatosan emelkedő kamatok miatt recessziót és a részvénypiac gyenge teljesítményét várt.

A JPMorgan-nál Kolanovic helyét átvevő Dubravko Lakos-Bujas a Marketwatch szerint korábban optimista volt a nagy kapitalizációjú technológiai részvényekkel kapcsolatban, bár ő is figyelmeztetett a tőzsdei emelkedés koncentráltságából fakadó sérülékenységre.

Néhány piaci elemző Kolanovic távozását intő jelként értékeli, úgy vélik, a piaci fordulat gyakran akkor következik be, amikor az utolsó medve is feladja.