A támogatások jelentős hatással lehetnek az ingatlanpiacra

A Duna House szerint a megújult otthonteremtési támogatások, mint a CSOK Plusz és a Falusi CSOK, jelentősen hozzájárulhatnak az ingatlan-adásvételi tranzakciók számának növekedéséhez az idei évben.

A Duna House adatai alapján a CSOK Plusz és a Falusi CSOK az év első öt hónapjában az adásvételek 16 százalékához járulhatott hozzá. A megújult támogatásoknak köszönhetően 10-15 ezerrel több ingatlan-adásvételi tranzakcióra számítanak idén a cég előrejelzései szerint.

Az ingatlanközvetítő társaság szerint a támogatott lakáshitelek volumene jelentős, az összes beadott jelzáloghitel-állomány 32 százalékát tette ki az év első 5 hónapjában. Ezen belül kiemelkedő szerepet kapnak a CSOK Plusz és a Falusi CSOK, amelyek országos szinten egyre nagyobb teret nyernek.

A Duna House pénzügyi közvetítőjénél az igényelt átlagos hitelösszeg a falusi CSOK esetében 8 millió forint, míg a CSOK Plusz esetén körülbelül 25 millió forint. Az ügyfelek 65 százaléka 2 gyermekre, 25 százaléka 1 gyermekre, míg 10 százaléka 3 gyermekre vette fel a támogatott hitelt.

A Duna House becslése szerint május végéig Magyarországon 52 322 adásvételi szerződés köttethetett, és a kormányzati közlemények adataival összevetve ez azt jelenti, hogy a CSOK Plusz és a Falusi CSOK az adásvételek 16 százalékához járulhatott hozzá.