Nem enyhül a kánikula, 38 fokos meleg vár ránk kedden

Egyelőre biztosan marad a hőség, majdnem 40 fokig kúszik a hőmérséklet kedden. Záporok zivatarok csak korán reggel vagy késő este várhatóak, a napsütést csak kevés fátyol-és gomolyfelhő átvonulása szakíthatja meg.

A hőség fokozódik, és egyelőre nem látszik a vége. Kedden országszerte napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, és legfeljebb a délutáni, kora esti órákban alakulhat ki egy-egy zápor vagy zivatar. Időnként megélénkül majd az északkeleti szél a Hungaromet előrejelzése szerint.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között alakulhat. A magas hőmérséklet miatt az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben több vármegyében, míg másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki több másik vármegyére. Emellett a katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalmat rendelt el Budapesten és Pest vármegyében, valamint további öt vármegyében – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar, és Jász-Nagykun-Szolnok – ahol tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a tűzrakóhelyeken, a fásításokban illetve az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon.

Extra erős UV-sugárzás várható

Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorolhat mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelenthet veszélyt. Migrén, fejfájás, keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat.

Alvásproblémák jelentkezhetnek, a gyulladásos jellegű panaszok felerősödhetnek, a szelesebb tájakon élők körében a fejfájásos panaszok, ingerlékenység és nyugtalanság fokozódhatnak. Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai.

Napközben a napszúrás és a hőguta veszélye miatt nem ajánlott a tűző napon tartózkodni, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős UV-sugárzásra kell számítani, ezért a bőr védelme is kiemelten fontos. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.