Megdöbbentő becslés a Pentagon adatai alapján az orosz háborús veszteségekről

Több mint 100 ezer orosz katona eshetett el az ukrán frontokon a Mediazona és a Meduza független orosz médiumok elemzése szerint. Az amerikai védelmi minisztériumból kiszivárgott információk alapján a harcképtelenné vált orosz katonák száma már jó eséllyel meghaladhatta a félmilliót.

Bár Oroszország nem közöl adatokat a háborús veszteségekről, a Mediazona és a Meduza szerint az elesett orosz katonák száma 106 és 140 ezer között lehet, amelynek csak a felét sikerült nyilvános forrásokból igazolni. Ezek a források többek között a hozzátartozók közösségi médiában közzétett bejegyzéseiből, a helyi média jelentéseiből, a helyi hatóságok nyilatkozataiból, gyászjelentésekből vagy sírfeliratokból származnak.

A The Economist adatai szerint a 20 és 50 év közötti orosz férfilakosság 2 százaléka meghalt vagy súlyos sebesülést szenvedett az ukrán-orosz háború kezdete óta. A franciaországi tisztviselők májusra 150 ezerre tették a halottak számát, míg a BBC Russia júniusra legalább 113 ezerre becsülte az elesett orosz katonák számát.

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok alapján a The Economist saját becslése szerint az orosz katonák száma, akik harcképtelenné váltak, valahol 462 ezer és 728 ezer között lehet. Ha ezek az adatok helytállóak, akkor több orosz katona vesztette életét vagy szenvedett súlyos sérülést, mint amekkora Oroszország teljes inváziós ereje lehetett 2022 februárjában.

A veszteségek jelentős hatással lehetnek Oroszország demográfiájára is, hiszen a legtöbb elesett katona a 35 és 39 évesek közül került ki, de arányosan a 45 és 49 évesek körében volt a legnagyobb a veszteség.

A The Economist több infografikát is közzétett a különböző korábban megjelent becslésekkel kapcsolatban, amelyek a veszteségek nagyságrendjét szemléltetik.

A harctéri veszteségekről ritkán közölnek információt a felek, így az elemzők gyakran csak spekulálnak ezzel kapcsolatban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július elején úgy nyilatkozott, hogy hatszor annyi orosz katona halt meg az invázióban, mint ukrán.