Harmadik ciklusát kezdi Tokió női kormányzója

A 71 éves Koike Juriko 2016 és 2020 után zsinórban harmadszor is megnyerte a tokiói kormányzóválasztást, ahol 42,8 százalékos eredménnyel győzedelmeskedett, és ezzel nagy különbséggel verte az ellenfeleit.

Koike Juriko, aki független politikusként indult, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) támogatását is élvezte a választáson. A mostani ciklus különösen kihívásokkal teli volt számára, tekintettel a koronavírusjárványra és a tervezettnél egy évvel később, rendkívüli egészségügyi biztonsági intézkedések mellett megrendezett nyári olimpiára.

A győzelmi beszédében Koike Juriko kiemelte a nők társadalmi szerepvállalásának fontosságát, hangsúlyozva, hogy Japán ezen a területen lemaradásban van a világ többi részéhez képest. A politikus korábban a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy első mandátumát részben annak köszönheti, hogy nő.

Koike Juriko nem volt ismeretlen a közvélemény számára a kormányzóvá választása előtt, hiszen karrierjét tévéhíradós műsorvezetőként kezdte. Politikai pályafutása a kilencvenes évek elején indult, és többek között védelmi miniszteri posztot is betöltött, mint első nő ebben a szerepben. Az igazi áttörést azonban a 2016-os kormányzóválasztás hozta meg számára, amelyen akkor még az LDP támogatása nélkül diadalmaskodott. Ezen a poszton is ő volt az első nő, és a tisztséget korábban ketten is elveszítették a később 2021-ben megrendezett nyári olimpiai játékok körüli botrányok miatt.

Bár az olimpia elhalasztása és a világjárvány kezelése pozitív fényben tüntette fel, kormányzói pályafutását nem kerülték el a botrányok sem. Kritikusai szerint a kairói egyetemen szerzett diplomája körül kialakult problémák és az ígéretei, mint például a tokiói közösségi közlekedés túlzsúfoltságának csökkentése, megkérdőjelezik eredményességét.