Karácsony Gergely a Főkert kirúgott vezetőjével bulizott

Ötödik születésnapját ünnepelte szombaton a 10 millió Fa elnevezésű civil szervezet Kisapátiban, ahol Karácsony Gergely főpolgármester és a Főkert frissen elbocsátott vezetője, Zakar András is részt vett az ünneplésen.

A 10 millió Fa civil faültető szervezetet Bojár Iván András alapította 2019 júliusában, klímavédelmi okokból. Az alapító a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a szervezet ötödik születésnapját egy egész napos partival ünnepelték, ahol az emberiség lehetőségeiről és korlátairól, valamint a közösségek és a civilek szerepéről is beszélgettek.

A születésnapi eseményen Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent, és a Facebook-bejegyzésében említést tett a közös ünneplésről. Zakar András, aki a Főkert vezetőjeként évek óta dolgozott, június 28-án indoklás nélkül, azonnali hatállyal lett elbocsátva.

Zakar András a főpolgármester bejegyzése alatt hozzászólásban emlékeztetett a közös projektekről, mint például a Miyawaki-erdők ültetése és az erdősítés több mint 20 ezer facsemetével, hangsúlyozva, hogy a Főkert és a 10 millió Fa szervezet remekül tudott együtt dolgozni.

A Telex cikke szerint Zakar András elbocsátása szakmai körökben is megrökönyödést váltott ki, mivel vezetése alatt a Főkert számos szakmai díjat nyert és jelentősen hozzájárult a fővárosi zöldfelületek fejlesztéséhez. A Fővárosi Önkormányzat teljes hírzárlatot rendelt el az esetről, és több forrás szerint Zakar elbocsátása méltatlan és megalázó körülmények között történt.