Elnökjelölti csere a finisben? Magyarics Tamás válaszol

Az amerikai politikai történelemben még nem fordult elő, hogy a demokraták vagy a republikánusok elnökjelöltet cseréljenek a választási kampány hajrájában, de alelnökjelölti csere már történt 1972-ben – erősítette meg Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa.

Az 1972-es esetben George McGovern demokrata elnökjelölt mellett Tom Eagleton indult alelnökjelöltként, de kiderült róla, hogy korábban elektrosokkos kezeléseket kapott, ami biztonsági kockázatot jelentett, ezért lecserélték. A választást végül Richard Nixon nyerte meg nagy fölénnyel.

Magyarics Tamás felidézte, hogy az Egyesült Államokban 1960 óta rendeznek elnökjelölti televíziós vitákat. A legutóbbi vitát követően a nézők 80 százaléka úgy vélte, hogy Joe Biden fizikailag és szellemileg alkalmatlan az elnökségre. A média korábban igyekezett eltitkolni Biden állapotának romlását, de a közvetítés során mindenki láthatta a teljesítményét. Biden többek között gazdasági adatokat tévesztett meg, és nem volt tudatában a közvetítés osztott képernyős voltának.

A 2020-as vitával ellentétben Biden ezúttal nem hibázott nagyot, ellentétben Trump korábbi vitabeli viselkedésével, aki akkor fegyelmezetlenül és civilizálatlanul viselkedett. Trump azonban 2024-ben javított a megjelenésén és előadásmódján.

A demokraták már a vita másnapján megkezdték a kármentést, és igyekeznek Biden megjelenéseit ellenőrzött körülmények között tartani. Biden egy ABC televíziónak adott nagyinterjút is, amelyet George Stephanopolous készített vele.

Amennyiben Biden mégis visszalépne a jelöltségtől, Michelle Obama neve merült fel, de Magyarics Tamás szerint ő nem vállalná a felkérést. Kamala Harris, az aktuális alelnök lehetne a helyettesítő, bár ő sem teljesített kiemelkedően az elmúlt években. A közvélemény-kutatások szerint Harris és Trump népszerűsége közötti különbség minimális.

Technikailag a demokraták bármikor lecserélhetik az elnökjelöltet, akár a Konvenció előtt, alatt vagy utána is. Jelenleg azonban úgy tűnik, Biden és családja nem tervez visszalépni, noha a liberális média és a kampányát támogató milliárdosok és szponzorok egyre inkább sürgetik a visszalépést.