Tüntetés a Nemzeti Színház igazgatója ellen

Demonstrációt szerveznek hétfő délutánra a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila lemondását követeljék. Az intézmény igazgatója körül az elmúlt napokban ismét fokozódott a botrány.

A tüntetést hétfő 18 órára hirdették meg, és Lengyel Tamás is megosztotta az eseményt a közösségi oldalán. A meghívóban a következő szöveg olvasható: "Tüntetés szervezünk a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila mondjon le! Ez nem maradhat így tovább! A magyar kultúra ennél többet érdemel!". Lengyel Tamás mellett Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Nóra színészek is kifejezték nemtetszésüket egy ironikus rapszámmal, amely a Magyarország Kedvenc Műsora YouTube-csatornán érhető el.

Szász Júlia színésznő, aki 2023 novemberében súlyosan megsérült a színházban történt balesetben, a Facebook-oldalán reagált Vidnyánszky Attila nyilatkozatára. A színésznő szerint a baleset óta nem kapott fizetést a Nemzeti Színháztól, és táppénzen van, amelynek összege kéthetente 90 050 forint. Vidnyánszky Attila szerint a sajtóban megjelentek nem a valóságot, hanem narratívákat tükröznek, és a színészek a táppénzen felül több mint ötmillió forintot kaptak különböző jogcímeken. Szász Júlia azonban hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Színház tavaly december óta egyszer sem utalt át pénzt neki.

A botrányok sorozata nem új keletű. 2023 novemberében a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. Vidnyánszky Attila lemondott, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a lemondást, és a kulturális élet szereplői maradásra bírták. Februárban a Nemzet Színészei nem tudtak új tagot választani Vidnyánszky miatt, májusban pedig megszakította a hagyományt, amikor nem hívta fel Kulka Jánost a Nemzet Színészének választása után. Udvaros Dorottya, aki 22 év után távozik a társulatból, szerint a távozás oka a színháztól elvont 380 millió forintos támogatás. Továbbá több színész, köztük a balesetben megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér vissza, és mások is felmondtak.

: article-1