Orbán Viktor: A türk kapcsolat létfontosságú

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Türk Államok Szervezetét (TÁSZ) a Kelet és Nyugat közötti együttműködés kulcsfontosságú elemének nevezte, és beszélt a kijevi és moszkvai útjáról is.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a szervezet azerbajdzsáni Susában tartott informális csúcstalálkozóján hangsúlyozta a TÁSZ jelentőségét, mint a keleti és nyugati együttműködés létfontosságú pillérét. Beszédében kiemelte, hogy a féléves magyar uniós elnökséget békemissziónak tekintik, és ezzel összefüggésben emlékeztetett kijevi és moszkvai látogatására.

Orbán Viktor pozitív példaként említette a 2020 novemberében azeri ellenőrzés alá került hegyi-karabahi Susa várost, amelyet reménykeltőnek tart a béke szempontjából, különösen az ukrajnai háború árnyékában élő Magyarország számára. Tisztelettel adózott Ilham Aliyev azeri elnöknek, aki a kaukázusi térség lakóinak visszaadta a békés élet lehetőségét, bár nemzetközi szervezetek szerint a 2020-as konfliktus után több mint 110 ezer örmény lakos menekült el a tartományból, és etnikai tisztogatásról, sőt népirtásról is szó esik.

A júniusi európai parlamenti választásokat érintve Orbán Viktor az eredményeket igazi politikai földrengésnek nevezte, rámutatva, hogy 27 uniós tagállamból 20-ban az emberek változásra szavaztak. Megemlítette, hogy egyes háborúpárti kormányok megbuktak vagy jelentősen meggyengültek. Az általa alapított új pártszövetség, a Patrióták Európáért már hétfőn megalakulhat, és rögtön az Európai Parlament harmadik legerősebb frakciója lesz.

A magyar kormányfő felhívta a figyelmet az ukrajnai háború következményeként kialakuló hatalmi blokkokra szakadó világ veszélyére. Orbán Viktor szerint a szomorú történelmi tapasztalatok alapján előnyben részesítenék az összefonódás és a globális együttműködés helyreállítását, és ebben látja a TÁSZ szerepét, mint a Kelet és Nyugat közötti együttműködés fenntartásának létfontosságú pillérét. A török külügyminiszter, Hakan Fidan szerint az orosz-ukrán háború rendezéséhez széles körű nemzetközi békeplatformra van szükség, mivel a konfliktus proxyháborúvá vált.

Artak Beglarjan, volt karabahi örmény ombudsman szerint Magyarországnak, miután az azeri agresszorok oldalára állt, most fel kellene emelnie a szavát az örmények érdekében. A Hegyi-Karabahból, többek között Susából elüldözött örmény menekültek helyzetéről készített videóriportot a 444.hu-n lehet megtekinteni.