Hőség és zápor is várható a hétvégén

A hétvége időjárása változatos képet mutat: szombaton napos, fátyolfelhős időre számíthatunk, vasárnap pedig a hőmérséklet akár a 36 fokot is súrolhatja.

Szombaton a napos időt időszakosan megvastagodó fátyolfelhőzet szűrheti, éjszaka viszont nagyrészt kiderül az ég. A vasárnap ismét naposnak ígérkezik, fátyol- és gomolyfelhőkkel tarkítva. Délután azonban néhol záporok is előfordulhatnak, különösen az északnyugati határnál, ahol zivatar is kialakulhat.

A hétvége második felében a szél is érezhetően megélénkül: szombaton a délies szelet erős széllökések kísérhetik az ország északnyugati részén, vasárnap pedig élénk lökések várhatók.

Az éjszakai hőmérsékletek általában 13 és 21 fok között alakulnak, de az északi völgyekben ennél is hűvösebb lehet. Vasárnap nappal a legmagasabb hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható, az északnyugati határ közelében azonban kicsit hűvösebb időre kell készülni.

Európa déli és délkeleti részén egy anticiklon hatására napos, száraz idő uralkodik, a hőmérsékleti csúcsértékek 30 fok felett alakulnak. Spanyolországban egyes helyeken akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet. Ezzel szemben a kontinens északi és északnyugati részén ciklonok és frontok miatt változékony az időjárás, több helyen eső, zápor, zivatar formájában. A Brit-szigeteken, Skandináviában és a Baltikumban a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 fok körül vagy alatta alakul.

A Kárpát-medence felett továbbra is melegebb léghullámok érkeznek, miközben vasárnap egy hidegfront érinti az északnyugati területeket.