Az olívaolaj fogyasztása és a demencia kapcsolata

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a demencia miatti halálozás kockázatát, amint azt egy nagyszabású amerikai kutatás is alátámasztja.

A mediterrán országok lakóinak hosszabb élettartama és alacsonyabb betegségi kockázata mögött részben a táplálkozási szokásaik állnak, amelyek központi eleme az olívaolaj. Az Amerikai Táplálkozási Társaság éves találkozóján, a Nutrition 2023-on bemutatott tanulmány szerint az olívaolaj nem csak az élettartamot növelheti, hanem a demencia elleni küzdelemben is fontos szerepet játszhat.

A kutatás során több mint 90 000 amerikai – 60 582 nő és 31 801 férfi – adatait elemezték három évtizeden át, és megállapították, hogy a demenciában elhunyt résztvevők között jelentős számban voltak APOe4 gén hordozók, ami az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát növeli.

Azok, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, 28%-kal alacsonyabb demencia miatti halálozási kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik soha vagy csak ritkán ettek olívaolajat. Emellett a kutatók rámutattak, hogy a margarin vagy majonéz napi 5 grammnyi, körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségének olívaolajra való cseréje 8-14%-kal csökkentheti a demenciával összefüggő halálozás kockázatát.

Az olívaolajnak számos egyéb egészségügyi előnye is van, köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeinek. Jackie Newgent táplálkozási szakértő szerint az olívaolaj hasznos lehet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, a bélrendszer egészségének javításában, az agy védelmében és a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó A1C-szint javításában.

Christian Camargo neurológus hozzátette, hogy a telítetlen zsírokban gazdag diéták, mint például a mediterrán étrend, jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, és csökkenthetik a demencia kockázatát, valamint lassíthatják a kognitív hanyatlást az arra hajlamos egyéneknél. Az olívaolaj, mint a telítetlen zsírok forrása és a mediterrán étrend egyik fő összetevője, számos egészségügyi előnnyel járhat, ha beépítjük étrendünkbe.

Szakértők azt javasolják, hogy az olívaolajat érdemes mindig kéznél tartani, például egy kis üvegben az asztalon, hogy gyakrabban használjuk az étkezések során, különösen ha még nem szoktunk hozzá a rendszeres fogyasztásához.