A Balaton-átúszás költségei idén sem maradnak el

Hiába a komoly felháborodás, a Balaton-átúszás szervezése továbbra is üzleti szempontokat követ. A július 20-ra tervezett esemény részvételi díja elővételben 18 500 forint, a határidő után pedig 20 000 forint lesz.

Az Aranyhíd Balatonátúszó Sport Kft., amely évről évre megszervezi a Balaton-átúszást, jelentős bevételt realizál az eseményen. Tavaly több mint 182 millió forintos bevételt értek el, az adózás utáni eredmény pedig meghaladta a 60 millió forintot, ami hasonló a korábbi évek profitjához. Lukács László György országgyűlési képviselő szerint nem helyes, hogy egy ilyen népszerű sportesemény ennyire profitorientált legyen.

Lukács a Kormányhoz fordult, javasolva, hogy az üzleti alapú szervezőket „kiiktatva” saját maga bonyolítsa le a Balaton-átúszást nonprofit alapon. Kérdésére, hogy a Kormány vállalja-e magára az alternatív Balaton-átúszó rendezvények szervezését, Panyi Miklós államtitkár válaszában kiemelte a magyar emberek egészségi állapotának javítását célzó kormányzati törekvéseket. Az államtitkár szerint a Balaton-átúszás szervezése kiemelt szervezői hátteret igényel, beleértve a biztonsági, mentő és egészségügyi személyzetet, amelyek növelik a program költségeit és díjait.

Az államtitkár hozzátette, hogy az eseménynek kiemelt turisztikai jelentősége van, és médiaeseményként is szolgál, amivel felhívhatják a figyelmet a mozgás és az úszás fontosságára.