Új sebességmérő kamerák Budapesten

A fővárosi úthálózaton hamarosan 26 új sebességmérő kamera kezdi meg működését, melyek a szabálytalanul közlekedőket fogják figyelni. Egy Facebook-bejegyzésből kiderült, hogy a kamerák pontos helyszíneit térképen is nyomon követhetjük.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint a fővárosi önkormányzat elkezdte a fixen telepített sebességmérő kamerák telepítését 2023-ban. A Pénzcentrum cikkében idézett bejegyzés szerint az eredetileg tervezett 45 darab helyett 26 modernebb kamera kerül telepítésre, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni.

Egyes kamerák már élesben üzemelnek, mint például a Váci úton található, a Duna Plaza melletti traffipax. A többi sebességmérő kamera néhány héten belül áll szolgálatba. A kamerák hitelesítése megtörtént, és jelenleg a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében működnek. Sikeres tesztüzem és a jelzőtáblák felszerelése után a következő hetekben a rendőrség éles üzemben kezdi meg a bírságolást. Az üzemeltetés költségeit a fővárosi önkormányzat állja, míg a bírságbevétel a rendőrséghez kerül.

A kamerák pontos helyszíneiről a Szeretem Óbudát közösségi oldalán jelent meg térkép. A telepítés helyszíneit a rendőrséggel egyeztetve választották ki, figyelembe véve a balesetveszélyt és az infrastruktúra adottságait. A kamerák már hitelesítve vannak, és a következő hetekben éles üzemmódban kezdik meg a szabályszegő gépjárművek figyelését.