Orbán Viktor élő interjúja a Kossuth Rádióban és útja Moszkvába

Fél nyolc után nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök élő interjút adott a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában. Az interjút a kormányfő hivatalos YouTube csatornáján is közvetítették. A beszélgetés során többek között az ukrajnai konfliktusról és az Európai Unió soros elnökségével kapcsolatos teendőiről beszélt.

Orbán Viktor a héten Kijevbe látogatott, és az interjúban kifejtette, hogy Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát a nemzetközi porondon, különösen az ukrajnai konfliktus kapcsán. Úgy véli, hogy a párbeszéd hiányában nehéz elképzelni a béke eljövetelét, és hangsúlyozta, hogy ha nem beszélünk a békéről, akkor a háború okozta nyomorúságról sem beszélünk.

A miniszterelnök elmondta, hogy az EU soros elnöksége nem jogosítja fel arra, hogy bárkinek a nevében tárgyaljon, és nem is kell neki mandátum, mivel nem képvisel semmit. Célja, hogy olyan helyekre menjen, ahol kérdéseket tesz fel és tényeket tisztáz.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Moszkvába utazik, és úgy fogalmazott, hogy csak akkor szabad ezekről beszélni, ha már megtörtént. Hozzátette, hogy nem jut eszébe az Európai Unió nevében tárgyalni, de fel tudja tárni, hogy a felek milyen irányba hajlandóak elmenni, bár szerinte ez még nagyon messze van.

A miniszterelnök kijevi látogatásáról is beszámolt, ahol megkérdezte Zelenszkij ukrán elnököt, hogy meddig menne el a béke érdekében. Orbán Viktor szerint Brüsszelben ülve nem lehet megcsinálni a békéért szükséges lépéseket, és bár Magyarország nem vállalhatja a felelősséget, lehet eszköz a békét akaró jó emberek kezében. Úgy véli, elindulhatunk egy hosszú úton, amelynek a vége tűzszünet vagy béketárgyalás lehet.

A közrádió riportere nem merte megkérdezni, hogy megy-e Orbán Moszkvába, annak ellenére, hogy a repülőtéren állt a honvédségi Boeing, és Európa figyelte, hogy az Unió soros elnökeként tényleg elrepül-e Putyinhoz. A riporter végül csak annyit mert megkérdezni, hogy mi lesz a következő lépése, amire Orbán azt mondta, hogy majd elmeséli, ha megtörtént. Pénteken reggel azonban már úton volt Moszkvába egy Airbus A-319-es kormányzati repülőgépen, amely felszállt Budapestről, és délelőtt fél 10 előtt már Krakkót is elhagyta.

A miniszterelnök a Patrióták Európáért nevű tervezett szélsőjobboldali EP-frakcióról azt mondta, hogy több olyan párt is akad, amelyek már eldöntötték a csatlakozásukat, de azt csak a hétfői alakuló ülésükön fogják bejelenteni.

A német kancellár pártjának gyenge EP-választási eredményéről és a francia választások vasárnapi második fordulójának várható hatásairól is szót ejtett, utóbbi esetében kiemelve, hogy az eredmény azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre.

A kínai állam által támogatott, mesterséges dömpingáron piacra dobott elektromos autók gyártóira kivetett ideiglenes védővámokat Orbán egy „rossz és átgondolatlan” lépéssel egyenlőnek tartja, ami „kereskedelmi háborúval fenyeget”.

A miniszterelnök a gazdasági helyzetről úgy fogalmazott, hogy vannak biztató jelek, de a helyzet csak akkor tisztul ki teljesen, ha vége a háborúnak. A gazdasági helyzet javítására tett intézkedések között említette egy otthonfelújítási pályázatot és a munkaadók rávevését a magasabb bérek fizetésére.

A beszélgetés részleteiről hamarosan tájékoztatjuk olvasóinkat.