Így váltható le Joe Biden az elnökjelölti pozícióból

A demokraták még mindig lecserélhetik jelöltjüket, Joe Bident, de ahogy közeledik a választások napja, ez egyre nehezebbé válik. A múlt heti elnökjelölti vitában nyújtott gyenge teljesítménye és a tekintélyes New York Times szerkesztőségi vezércikkében megfogalmazott visszalépési felhívása után felmerült a kérdés, hogy maradjon-e a párt jelöltje.

Biden nem mutatott hajlandóságot arra, hogy visszalépjen, és kevés demokrata mer nyilvánosan ezt javasolni. Azonban a The Washington Post által vizsgált négy különböző forgatókönyv szerint van lehetőség a leváltására, akár önként távozik, akár nem. Abigail Disney, a Disney család vagyonának örököse és a demokraták egyik adományozója bejelentette, hogy addig visszatartják az adományokat, amíg Joe Biden vissza nem lép az elnökjelöltségtől.

A választás napja előtt, amíg Biden hivatalosan még nem jelölt

Bár Biden az esélyes jelölt, a demokraták leválthatják őt az augusztusi konvención, akár beleegyezik a távozásba, akár nem. A leváltás elsősorban a pártszabályok és a párttörvények kérdése, nem az alkotmány vagy az állami, illetve szövetségi törvények része.

A küldöttek a konvencióra érkezve nem kötelesek Biden mellett dönteni, és egy nyílt konvencióban más jelölteket is támogathatnak. Kamala Harris alelnököt esélyes jelöltnek tartanák, de a küldöttek szabadon dönthetnek más jelölt mellett is. Az 1960-as demokrata nemzeti konvencióban több jelölt is versenyzett, mielőtt Kennedy szenátor győzött. Abigail Disney szerint Harris képes lenne legyőzni Donald Trumpot, és ha a demokraták csak egy tizedannyira tolerálnák az ő vélt hiányosságait, mint amennyire Bidenét tolerálták, megnyerhetik a választást.

Ha Biden nem lépne félre, akkor is lehetséges, bár kevésbé valószínű, hogy egy kihívó meggyőzze a küldötteket a támogatásáról.

A konvenció után, de a választás előtt

A konvenció után a pártelnök összehívhatja a párt országos bizottságát, hogy új jelöltet válasszanak. A demokraták már alkalmazták ezt az eljárást 1972-ben, amikor Eagleton szenátort leváltották alelnökjelölti pozícióból. Azonban 2024-ben ez komoly logisztikai és jogi akadályokba ütközhet, mivel a határidők már lejártak, és egyes államokban már elkezdődhetett a korai szavazás.

A választás napja után, de az elektori kollégium szavazása előtt

Ha Biden megnyeri a választást, de az elektori kollégium szavazása előtt cselekvőképtelenné válik, a demokraták kérhetik az elektorokat, hogy a megválasztott alelnökre vagy egy másik jelöltre szavazzanak. Az elektoroknak azonban be kell tartaniuk az őket delegáló állam szabályait. Az államok szabályai eltérőek lehetnek, és ha ez megtörténne, az valószínűleg kaotikus helyzetet eredményezne.

A jelölt már letette az esküt?

Ha Biden az elektori kollégium szavazása után válik cselekvőképtelenné, az alkotmány 20. módosításának 3. szakasza szerint a megválasztott alelnök lépne az elnök helyébe. Hasonlóan, ha Biden a beiktatás után válik cselekvőképtelenné, az alelnök válik elnökké az alkotmány és az 1947-es elnöki öröklési törvény értelmében.

Joe Biden a 2024-es elnökválasztási kampány első vitáján nem erősítette meg a szavazók belé vetett bizalmát, még a saját elmondása szerint is majdnem elaludt. Emiatt már több donor, sőt, még a New York Times szerkesztősége is arra kérte, hogy lépjen vissza. Biden stábja a vita másnapján tartott egy online megbeszélést a legnagyobb donorokkal, hogy eloszlassák a kételyeiket, és több olyan kérdés is felmerült, amelyek a kampány és egy esetleges négy éves ciklus végigvitelének képességét firtatták. A Reuters és az AP szerint egy hasonló hívásban az is felmerült, hogy Biden visszafizeti-e az adományokat, ha veszít.