Bolgária politikai válságának újabb fejezete

Bulgária politikai rendszere válságba került, miután a parlament elutasította a legerősebb párt által javasolt kormányt, ami újabb előrehozott választások lehetőségét vetíti előre.

A bolgár parlament szerdai döntésével újabb politikai válság kezdődött az országban, amikor jelentős többséggel, 138 képviselő nemmel szavazott a GERB párt által javasolt kormányra. A kormányt Bojko Boriszov, a GERB vezetője és Roszen Zseljazkov vezette volna. Boriszov a parlamenti vitában elnézést kért a bolgároktól, és bejelentette, hogy új előrehozott választásokat kezdeményeznek ősszel.

A politikai válság egyik jelentős eleme a DPSZ, Bulgária török kisebbségi pártjának kettészakadása, amely a totalitárius rendszer 1989-es összeomlása óta a legstabilabb politikai projektnek számított az országban. A szakadás oka Deljan Pejevszki, az ideiglenes vezető és Ahmed Dogan, a párt alapítója és tiszteletbeli elnöke közötti konfliktus.

Pejevszki, akit az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság korrupció miatt szankcionált, Dogan utódjaként került a párt élére, és ő lett az első bolgár nemzetiségű vezetője a DPSZ-nak. A június 9-i választásokon Pejevszki vezetésével a DPSZ a második legnagyobb politikai erővé vált, 17 százalékos támogatottságot szerezve.

A DPSZ belső megosztottságát mutatja, hogy a GERB által javasolt kormányra a párt 30 képviselője szavazott igennel, míg 15-en ellene voksoltak. Ramadan Atalay, a DPSZ kizárt képviselője Ahmed Dogan szavait tolmácsolva bejelentette, hogy ellenzik a GERB vezette kormány megalakulását.

A helyzetet bonyolítja, hogy a parlamentnek gyakorlatilag nincs esélye normális kormányt választani, így egy újabb váratlan választás a valószínű kimenetel. Közben Szlavi Trifonov ITN pártja szakértői kormány összehozását ígéri, és kész tárgyalni minden párttal, amennyiben az elnök felhatalmazást ad erre.