Elképesztően pontos atomórát fejlesztettek

Az Egyesült Államokban fejlesztett új atomóra 30 milliárd évenként csúszik csak egy másodpercet, ami rendkívüli pontosságot jelent, és az űrkutatásban is fontos szerepet kaphat.

Az amerikai Jila kutatóintézet tudósai egy fényalapú atomórát fejlesztettek, amely képes a legkisebb hatások mérésére, így az Einstein általános relativitáselmélete által előrevetített jelenségeket is detektálhatja. Az Interesting Engineering szerint az atomórák általában mikrohullámokat használnak a másodperc hosszának meghatározására, de a kutatások kimutatták, hogy a látható fény alkalmazása még pontosabb mérést tesz lehetővé a magasabb frekvenciájú fényhullámok miatt.

Az új, fényalapú atomóra 30 milliárd évenként veszíthet csak egy másodpercet, ami jelentős előrelépés a mikrohullámú órákhoz képest. A JILA kutatói egy optikai rácsot alkalmaztak, amely lehetővé teszi több tízezer atom egyidejű mérését, így több adatot szolgáltatva a másodperc pontosabb méréséhez.

Az Interesting Engineering kiemeli, hogy Einstein relativitáselmélete szerint a gravitáció hatással van az időre, és az erősebb gravitációs mező lassítja annak múlását. A Jila által fejlesztett óra érzékenysége elegendő ahhoz, hogy érzékelje a gravitáció hatását szubmilliméteres skálán.

Az atomóra rendkívüli pontossága az űrkutatásban is hasznos lehet, például a Marson történő pontos leszállásokhoz szükséges nagy távolságokon átívelő időméréshez. A NASA 2021-ben bemutatott egy saját atomórát, amely szintén az űrkutatásban játszhat fontos szerepet.