A mesterséges intelligencia segíti Nánási Pál munkáját

November végén érkezik a mozikba Herendi Gábor új vígjátéka, a Futni mentem, amelynek előkészületeiben a mesterséges intelligencia (AI) is fontos szerepet játszott.

A film plakátjának fotózásához Frank Rizzo grafikusművész az AI-t használta fel, ami jelentősen felgyorsította és megkönnyítette a munkafolyamatokat. Rizzo szerint az AI alkalmazása óriási segítség a tervezésnél, lehetővé téve, hogy a színészekre emlékeztető modelleket generáljon, amelyekkel kialakítható a kívánt kompozíció. Ezt követően a valódi színészekkel készülnek el a fotók, amelyeket az AI által generált karakterek helyére helyettesítenek az utómunka során.

Nánási Pál fotóművész, aki a plakátterveket "gondolta tovább", egy konkrét terv alapján dolgozott, amit az AI segítségével készítettek elő. Nánási hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia csak a munkafolyamatot segítette, a végső alkotás mégis az ő és a színészek kreativitásának eredménye.

A mesterséges intelligencia alkalmazása újszerű élmény volt Lovas Rozi számára is, aki a plakáton modellt állt. A színésznő szerint az AI használata olyan volt, mint egy rendezői utasítás, amely egyértelművé tette az elképzeléseket és korábban csak utazás tervezésére használta.

Nánási Pál megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia segítségével gyorsabb volt a munka, de felhívta a figyelmet arra, hogy problémák merülhetnek fel, ha a színészek jelenléte már nem lesz szükséges a jövőben.