Oroszország a magas jövedelmű országok között

A Világbank besorolása szerint Oroszország elérte a magas jövedelmű országok státuszát, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 2023-ban meghaladta a 14 250 dollárt.

A Világbank adatai alapján Oroszország GNI-je 2023-ban 14 250 dollár lett, ami átlépte a magas jövedelmű országokhoz szükséges 14 005 dolláros küszöböt. Ezzel Oroszország a magas jövedelmű országok csoportjába lépett elő, míg 2022-ben még az átlag feletti jövedelműek között szerepelt 12 830 dolláros GNI-vel.

A jelentős növekedést többek között a katonai kiadások emelkedése, valamint a kereskedelem, a pénzügyi szektor és az építőipar teljesítményének növekedése táplálta. A kereskedelem 6,8 százalékkal, a pénzügyi szektor 8,7 százalékkal, az építőipar pedig 6,6 százalékkal bővült.

A Világbank jelentése szerint nem csak Oroszország, hanem Bulgária és Palau is átlépte a felső középjövedelmű kategóriából a magas jövedelműek közé, ami a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülésnek köszönhető.

Továbbá Algéria, Irán, Mongólia és Ukrajna is fejlődést mutatott, hiszen ezek az országok az alsó-közepes jövedelmű kategóriából a felső-közepes jövedelműek közé léptek elő. Ukrajnában különösen figyelemre méltó a GDP 5,3 százalékos növekedése 2023-ban, ami egy 28,8 százalékos csökkenés után következett be. A Világbank az ország kategóriaváltását részben a népességfogyással hozza összefüggésbe, amely 2022 februárja óta több mint 15 százalékkal csökkent. Az ukrán hírportál kitért arra is, hogy a reál GDP 2024 első negyedévében 6,5 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest Ukrajnában.