A globális befektetési bankok kivonulása Kínából

Az elmúlt években a nyugati bankok a piaci lassulás hatására jelentős létszámcsökkentést hajtottak végre Kínában, ami a profitok visszaesésével is összefüggésben áll.

A Financial Times jelentése szerint a Wall Street-i és európai bankok közül öt kínai értékpapír-üzletág veszteséges volt, vagy csökkenő nyereséget produkált az elmúlt évben. Ez a tendencia hozzájárult a létszámleépítési folyamatok felgyorsulásához. A hét vizsgált üzletágban dolgozók száma 1781 főre csökkent, ami 13 százalékos csökkenést jelent a 2022-es adatokhoz képest. Globális szinten a bankok több mint 60 000 állást szüntettek meg 2023-ban, ami részben az ügyletkötések és a nyilvános tőzsdei jegyzések csökkenésének köszönhető. Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója egy májusi konferencián kifejtette, hogy a cég befektetési banki tevékenysége Kínában "szakadékba zuhant".

A kínai munkaerőpiac korábban dinamikus növekedést mutatott, még a Covid-19 korlátozások idején is csupán kis mértékű, kevesebb mint 3 százalékos csökkenést regisztráltak 2020-ban. Azonban a Credit Suisse kínai egységénél, amelyet a UBS vett át a tavalyi felvásárlás után, az alkalmazottak száma 46 százalékkal, 126 főre csökkent. A UBS ebben a hónapban egy állami hátterű kínai alapnak adta el az egységet. A Morgan Stanley kínai részlege 2019 óta először könyvelt el veszteséget, míg a JP Morgan kínai vállalkozásánál a nyereség 55 százalékkal, 119 millió rmb-re (16 millió dollár) esett vissza. A JP Morgan és a Deutsche Bank létszámcsökkenése kevésbé volt jelentős, mint a rivális kínai üzletágaknál. A Goldman Sachs China értékpapír-egységének alkalmazottainak száma viszont 500-ról 370-re csökkent. A Dealogic májusi adatai szerint Kínában mindössze 8,3 milliárd dollár értékű tőzsdei bevezetés történt, ami 2009 óta a legalacsonyabb összeg ebben az időszakban.

A fentiek fényében a globális befektetési bankok kínai jelenlétének csökkenése jelentős változásokat jelez a pénzügyi szektorban, és hatással lehet a kínai és nemzetközi piacokra egyaránt. Az érintett bankoknak alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez, és új stratégiákat kell kidolgozniuk a jövőre nézve.