Moszkva rekordmelegének csapdájában

Moszkvában több mint száz év óta nem tapasztalt hőség tombol, a szerdai napon megdőlt a melegrekord, 32,7 Celsius fokot mértek, ami fél fokkal magasabb az 1917-es nyári rekordnál.

A Fobosz meteorológiai intézet csütörtöki közlése szerint ez a hőmérsékleti csúcs az eddigi legmagasabb érték, amit az orosz fővárosban valaha jegyeztek. A hőség miatt Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere, a város több mint húszmilliós lakosságát óvatosságra intette. Arra kérte őket, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, és megfelelő óvintézkedéseket tegyenek. Szobjanyin felhívta a figyelmet arra is, hogy az előrejelzések szerint pénteken viharok várhatók, melyeket akár jégeső is kísérhet.

A kánikula hatására jelentősen megnőtt a légkondicionáló berendezések iránti kereslet, és a moszkvaiak rekordmennyiségű jégkrémmel, valamint hideg üdítővel igyekeznek hűsölni. A tömegközlekedési eszközökön, így a metróban és több vasútvonalon is vizet osztanak az utasoknak, hogy enyhítsék a hőség okozta kellemetlenségeket.

A Fobosz adatai alapján nem csak Moszkvában, hanem Oroszország több más régiójában is, mint például a Csendes-óceáni partvidéken, Szibériában és az ország nyugati részén is melegrekordok születtek a hőhullám következtében. Egyes helyeken a hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius fokot.