Angliai pub vendégei étkezés után fizetés nélkül távoztak

Egy angliai pubban egy asztaltársaság közel hetvenezer forint értékű számlát hagyott maguk után, miután a legdrágább ételeket és italokat fogyasztották el.

A Tideswellben található Horse and Jockey pub tulajdonosa, John Watson szerint a vendégek a legdrágább steakeket és söröket választották az étlapról, majd fizetés nélkül távoztak. Az esetet követően a pub a közösségi médián keresztül kért segítséget a személyek azonosításában, remélve, hogy a biztonsági kamera felvételei alapján valaki felismeri őket.

Watson elmondása szerint az étteremben egy rendezvény zajlott, így a vendégek könnyedén elhagyhatták a helyszínt fizetés nélkül, mivel a személyzet figyelme elterelődött. A pub tulajdonosa megdöbbenését fejezte ki az esettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a családi vállalkozás számára jelentős bevételkiesést jelent az ilyen típusú eset.

A vendéglátóhely egyelőre nem tett feljelentést, hanem a közösségi médiában közzétett képekkel próbálja elősegíteni a vendégek azonosítását, abban reménykedve, hogy a tartozást bírósági eljárás nélkül rendezni tudják. Az eset rávilágít arra, hogy a vendéglátásban az italárak jelentős terhet jelenthetnek a vendégek számára is, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy például az Októberfesten egy literes korsó sör ára idén először lépi át a 15 eurós határt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A fesztiválon a sör ára 13,60 és 15,30 euró között fog mozogni, ami jelentős kiadást jelenthet a látogatók számára.

A sörárak emelkedése nem csak az Egyesült Királyságban, hanem Európa más részein is érzékelhető, mint például Münchenben, ahol jelenleg 7,70 és 12,80 euró között van egy korsó exportsör. Az Októberfesten árusított Wiesnbier különleges sör, amelyet kifejezetten a fesztiválra főznek, és 6 százalék körüli alkoholtartalma miatt erősnek számít. Az árak emelkedése az alkoholmentes italokat is érinti, például egy liter palackozott víz átlagosan 10,48 euró, a Spezi 12,23 euró, a limonádé pedig 11,67 euróba fog kerülni. Azonban az Októberfesten az ivókutak ingyenesen igénybe vehetőek lesznek, és kétszer annyi lesz belőlük, mint tavaly, ami egy pénztárcabarát megoldást kínál azoknak, akik szeretnének spórolni.

A hazai sörgyártók számára a foci-Eb, az olimpia és a forróság jelentheti a forgalom növekedését. A Magyarországon értékesített sör mennyisége tavaly 10 százalékos visszaesést mutatott, alig több mint 5,4 millió hektoliter volt, ami jelentős csökkenés a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliteres szinthez képest. Az idei évben a sörpiac részleges korrekciója várható, de a globális trendekhez illeszkedve, hosszú távon a sörfogyasztás csökkenése várható.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, Kántor Sándor szerint a sörfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás, és bár a nyári sportesemények pozitív hatása várható, ezek hatása nem számottevő. A sörpiac az alkoholmentes kategória dinamikus növekedésére számít, amely hosszú távon válasz lehet az alkoholfogyasztás visszaszorulására. A minőségi sörök felé történő elmozdulás is látványos, a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki. A kisüzemi sörfőzdék piaci pozíciója kissé növekedett, de továbbra is kockázatos helyzetben vannak, bár a teljes piaci visszaeséssel szemben 2 százalékos növekedésről tudtak beszámolni.