Három gin forgalmazását tiltotta be a NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) betiltotta három gin forgalmazását a címkéken található jelölések miatt. A hivatal összesen 27 gin terméket vizsgált meg, amelyek közül 20 külföldi és 7 hazai előállítású volt. A gin és a London gin megnevezésű italokat külön értékelték hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontok alapján.

A vizsgálat során a címkéken feltüntetett információk, mint például az alkoholtartalom megfelelőségét ellenőrizték a szabályoknak. Egy magyar gin esetében a származási ország hiánya, a félrevezető címke színe, a grafikai minták, valamint a termék megnevezése miatt tiltották be a forgalmazást.

Egy másik termék a „finest destilled” kifejezés használata miatt bukott meg a teszten, mivel nem felelt meg a desztillált ginek jellemzőinek és előírásainak. A harmadik gin alkoholtartalma nem érte el a 37,5 térfogatszázalékos minimumhatárt, ezért nem felelt meg a követelményeknek.

A Nébih a minőségi problémák és a megtévesztő jelölések miatt hatósági eljárást indított az érintett gyártók ellen, és megtiltotta a termékek forgalmazását. A bírságok mértéke még folyamatban van, de várhatóan összesen 5 millió forintra rúgnak.

A laboratóriumi szakértők a termékek alkohol-, metanol- és cukortartalmát is ellenőrizték. Egyik gin metanoltartalma meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket, ami a gin előállításához használt mezőgazdasági etil-alkohol finomságára utal. Az érintett termék borpárlatot tartalmazott, ami a ginek esetében nem engedélyezett összetevő.

A Szupermenta program terméktesztjeinek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat volt, ahol szakértők és laikusok pontozták a termékeket. A gin megnevezésű italok közül a Larios 12 Premium Gin Mediterránea került a dobogó legfelső fokára, második helyen a Zimek Mediterrán Gin végzett, míg harmadikként a Steam-Brew Original Dry Gin zárt. A London ginek versenyében első helyezett lett a Tanqueray London Dry Gin, a dobogó második fokán a Beefeater London Dry Gin végzett, míg a harmadik helyet a London Hill London Dry Gin érdemelte ki.