A Microsoft-vezető kijelentése felháborodást válthat ki az internetezők körében

A Microsoft AI részlegének vezetője, Mustafa Suleyman szerint az interneten közzétett tartalmak automatikusan "szabad szoftverré" válnak, amit bárki szabadon másolhat és felhasználhat, ami ellentmond a szerzői jogok jelenlegi értelmezésének.

A The Verge által ismertetett interjúban Suleyman a CNBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a társadalom már a 90-es évek óta úgy tekint a nyílt weben megtalálható tartalmakra, mint amelyek tisztességesen felhasználhatóak, és megállapodás van arról, hogy az interneten elérhető tartalmak "szabad szoftvernek" számítanak. Ezzel szemben a The Verge szerint ez a hozzáállás alapvetően téves, mivel az Egyesült Államokban és számos más országban a szerzői jogi védelem automatikusan érvényesül a mű létrehozásának pillanatában, és nem veszíti el a szerző a jogait pusztán azzal, hogy közzéteszi az alkotást az interneten.

A Microsoft vezetője szerint azok a weboldalak, hírportálok és kiadók, amelyek megtiltják tartalmaik adatgyűjtésre való felhasználását, "szürke zónában" mozognak. Azonban a méltányos felhasználás nem a társadalmi konszenzuson, hanem a jogon alapul, és a bíróságok esetenként mérlegelik, hogy egy tartalom bizonyos mértékű felhasználása méltányos-e. Sok mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat éppen ezen az elven állítja, hogy tevékenységük "tisztességes felhasználásnak" minősül.

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése óta gyakran merül fel a kérdés, hogy etikus-e emberek által létrehozott tartalmak felhasználása AI-modellek tanítására. Egyes esetekben ezek a viták a bíróságig is eljutnak, mint például 2022 áprilisában, amikor 8 nagy amerikai lap, köztük a New York Times is pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mivel szerintük a cégek engedély nélkül használták fel több millió cikküket.