A Naprendszer csúcsán: az Olympus Mons és a marsi élet lehetősége

A NASA Mars Odyssey űrszondája lenyűgöző felvételt készített a Naprendszer legmagasabb vulkánjáról, az Olympus Mons-ról, amely a Mars felszínén magasodik. A Space.com beszámolója szerint ez a fotó azért különleges, mert az űrszonda 100 ezredik Mars körüli pályáján készült.

Az Olympus Mons hatalmas méreteivel tűnik ki a Marson: közel 600 kilométer szélességben terül el, és magassága eléri a 27 kilométert. A szakértők szerint az új képen a vulkánt egy ritkán látott perspektívából csodálhatjuk meg, mivel a szondát a horizont felé fordították, így a felvételen úgy tűnik, mintha egy Mars körül keringő űrállomásról tekintenénk le rá.

A Mars Odyssey űrszonda 2001 áprilisában indult útjára, és ugyanazon év októberében érkezett meg a vörös bolygó körüli pályára. Az első sikeres NASA Mars-küldetésként a szonda óriási mennyiségű hasznos információt gyűjtött össze, többek között azt, hogy a Mars felszíne alatt vízjég található, és számos krátert is feltérképezett.

A tudósok jelenlegi számításai szerint azonban a Mars Odyssey küldetése a közeljövőben véget érhet, mivel várhatóan 2025-re kimerül az űrszonda üzemanyaga. De a Mars kutatása nem áll meg: a kínai kutatók által végzett új vizsgálatok szerint egy sivatagi moha akár még a szélsőséges marsi körülményeket is túlélné, ami közelebb vihet minket a földönkívüli kertészkedéshez.

Ez a moha nemcsak túlélte a zord körülményeket, hanem még nagyon gyorsan helyre is állt, még a szinte teljes kiszáradás után is. A kutatók öt évig tartották -80 fokon vagy 30 napig -196 fokon, és 500 Gy gammasugárzással is bombázták, ami nemhogy rontott volna a moha állapotán, hanem még gyorsabban is növekedett tőle.

Ezek után olyan környezetbe helyezték a mohákat, ami nagyon hasonlít a Marson tapasztalhatóra. A növények mindezt jól viselték, és amint visszatértek a földi körülmények közé, felépültek. Bár az eredmények bíztatóak, szakértők rámutattak, hogy ez csak az első lépés, és nem állunk még készen a Mars terraformálására. Azonban a kutatások folytatódnak, és talán egy nap a Mars Odyssey által megörökített Olympus Mons lábánál is zöldellhetnek a növények.