A hazai mobilszolgáltatások átalakulása

Alig egy negyedév alatt jelentős változásokon mentek keresztül a hazai mobilszolgáltatások, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ismét alaposan megvizsgált.

2024 első hónapjaiban az NMHH elemzése a Magyar Telekomra, a Vodafone-ra és a Yettel-re terjedt ki, míg a Digi kimaradt az elemzésből, mivel már nem köt új előfizetői szerződéseket. A hatóság szerint jelentős változás, hogy a szolgáltatók a KSH által számított fogyasztói árindexváltozás értékéhez képest alacsonyabb mértékű inflációkövető díjkorrekciókat határoztak meg: a Telekom és a Yettel 15, illetve 15,3 százalékkal, a Vodafone pedig 15,4 százalékkal emelte meg a tarifáit március elejétől.

A díjkorrekciók minden előfizetési csomagot érintettek, azonban az új díjcsomagok kialakításakor eltérő mértékű emelkedések figyelhetők meg. Egyes csomagok havidíjai akár 30-40 százalékkal is magasabbra kúszhattak, míg más csomagokat kevésbé emeltek, de azokat bővebb tartalommal vagy kedvezőbb percdíjakkal kínálják.

A Vodafone és a Yettel jelenleg kevesebb díjcsomagot kínál, ami átláthatóbbá teszi a szolgáltatáspalettát. A Telekom megtartotta a nagy variációs lehetőséget biztosító hang- és adatcsomag kombináló rendszerét, de a hangcsomagoknál és az adatcsomagoknál itt is megfigyelhető az egyre átláthatóbb, egyszerűbben követhető választék. Általánosságban is megfigyelhető, hogy a szolgáltatók egyre több szolgáltatást igyekeznek a havidíjas csomagok részévé tenni.

Az NMHH megállapítása szerint újdonság, hogy a mobiltelefon-szolgáltatások és a választható hang- és adatszolgáltatások mellett megjelentek a netbiztonságot és a mozicsatorna-előfizetéseket kínáló szolgáltatások is, mint például az HBO MAX, Netflix, Biztonság és Netpajzs.

A kártyás díjcsomagkínálat esetében is történtek változások, többnyire az EU-ban, roaming helyzetben is felhasználható adatkeretek növekedését jelentették a Telekom és a Vodafone esetében, illetve a Yettel vezetett be február végén a kártyás kínálatának megújítására a korábbiak helyett egy új díjcsomagot, új opciókkal és kiegészítő szolgáltatásokkal.

A témáról Baboss Csaba, az NMHH Kutatási és Módszertani Főosztályának vezetője részletesen beszél az alábbi videóban.