Közös jövő: az Emírségek nagykövete üzletet kutatva járja a városainkat

Országjárása során Nyíregyházára látogatott az Egyesült Arab Emírségek nagykövete, és bár konkrét beruházásokról nincsenek hírek, a tárgyalások jó lehetőséget biztosíthatnak a térség vállalkozásainak.

Saud Hamad Ghanem Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tegnap érkezett Nyíregyházára, ami udvariassági látogatásként volt meghirdetve, de a találkozó gazdasági és turisztikai lehetőségek felmérésére is kiterjedt. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerint az Emírségek nagykövetsége kereste meg a várost, és a nagykövet több magyar településen is járt már.

A polgármester tájékoztatása szerint Nyíregyháza gazdaságfejlesztési programjának prezentációjával készültek, kiemelve az ipari park fejlesztését, amely a nagy befektetésre előkészített területek miatt lehet érdekes az Emírségek számára. Nyíregyháza 130 hektáros ipari parkja mellé további 640 hektárt vásároltak, és a közművek kiépítése is folyamatban van, az infrastrukturális fejlesztések első üteme pedig márciusig megvalósul.

Kovács Ferenc kiemelte, hogy a területek száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak, és megállapodás esetén azonnal lehet indítani a beruházásokat. A nagykövettel folytatott tárgyalások során azonban nem konkrét nyíregyházi beruházásokról, hanem a kereskedelmi-üzleti kapcsolatokról volt szó, például arról, hogyan juthatnak piachoz a helyi cégek az Emírségekben. Elsőkörben az élelmiszeripari cégek számíthatnak erre a lehetőségre.

A tárgyalásokat szeptemberben folytatják, ahol már konkrét tárgyalási témákkal és a térség gazdasági szereplőinek részvételével ülnek asztalhoz. Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közötti üzleti kapcsolatok potenciálját jól mutatja a Maxi Dubajként ismert új budapesti városnegyed tervezett projektje, amelyhez a magyar kormány 15 évre szóló szerződést kötött, és legalább 800 millió euró értékben biztosít forrásokat az ötmilliárd euró értékű fejlesztéshez.