A pécsi Dahmer-hasonmás: 25 kalapácsütéssel ölt

N. Tamás, akit a pécsi Dahmer-hasonmásként is emlegetnek, beteges gondolatait rappelve öntötte dalszövegbe, amelyeket a számítógépén találtak a nyomozók. A 21 éves fiatalember, aki külső megjelenésében is az amerikai sorozatgyilkosra, Jeffrey Dahmerre hasonlított, elegáns öltönyben és szemüvegben jelent meg a Pécsi Törvényszéken, ahol előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják.

A vádlott tavaly augusztusban egy hajléktalant csalt magához, étellel kínálta, majd huszonöt kalapácsütéssel és több késszúrással végzett vele. A nyomozás során kiderült, hogy N. Tamás gyilkosságokkal teli filmeket nézett, és ezek hatására kezdett el az emberölés gondolatával foglalkozni. A telefonján talált hangfájlokban rögzítette gondolatait, és bár a bíró felolvasta korábbi vallomásait, a vádlott nem fogadta el a beismerés esetén járó 12 év fegyházbüntetést.

Az elfogása után a rendőröknek arról beszélt, hogy a filmkészítés iránt érdeklődik, és ezért jelentkezett az egyetemre. Elmondta, hogy új külsőt vett fel, befestette a haját, új ingeket vásárolt, és a Dahmert alakító színész volt a példaképe. Aznap, amikor az emberölés történt, a gólyatáborból kicsapták, és nagy mennyiségű gyógyszert, Frontint szedett, amire alkoholt is fogyasztott.

A vádlott a kihallgatásán azt állította, önvédelemből cselekedett, amikor a kalapáccsal és késsel támadt az áldozatra. A kihallgatások során több zavarba ejtő hangfelvételt is bemutattak, amelyeken a vádlott gyilkossági fantáziáiról rappel, illetve beszél a "Godfrin" néven emlegetett, gyógyszer és alkohol hatása alatt álló énjéről. A vádlott későbbi kihallgatásain egyre több gyógyszer szedéséről beszélt, és azt is megemlítette, hogy korábban Justin Bieberre szeretett volna hasonlítani.

Az ötödik kihallgatásán a vádlott elismerte a bűncselekményt, de állítása szerint nem emlékezett minden részletre, és nem készült előre a tettre. Az édesanyja próbálta megakadályozni a tragédiát, szakemberhez is fordult, de végül nem sikerült megóvnia fiát a bűntett elkövetésétől.

Az áldozat, János, aki cukor- és érrendszeri betegségekkel küzdött, és fél tüdővel élt, nem ismerte a gyilkosát, és csupán rosszkor volt rossz helyen. A felesége halála után magányosan élt, és az alkoholba menekült, de nem élt az utcán.

Jeffrey Dahmer, akire a vádlott hasonlítani próbált, 17 férfi és fiú megölése miatt ítélték el, és 1994-ben egy rabtársa ölte meg a börtönben.