A diákmunkák fellendülése a nyári szünetben

Már május második felétől észrevehetően megnő az alkalmi munkákra kiírt álláshirdetések száma, amelyek között a betanított munkák, a vendéglátóipari pozíciók, valamint a sofőr és bolti eladói állások dominálnak.

A Profession.hu adatai alapján a határozott munkaviszonyra szóló állásajánlatok leginkább a betanított munkák, valamint a vendéglátóipari pozíciók, mint a felszolgáló, pincér és pultos állások esetében jellemzőek, melyekre májusban különösen nagy szükség van. Ebben az időszakban a toborzó vállalatok 65 százaléka aktiválja az ilyen jellegű állásajánlatokat az álláskereső portálon.

További területeken is jellemző a rövid távú munkaerő-keresés, mint például a sofőrök, futárok, gépjárművezetők, pénztárosok, bolti eladók, anyagmozgatók, rakodók, valamint a takarítók és tisztítók esetében. A fővárosi toborzó cégek adják fel a legtöbb, körülbelül 51 százalékát az alkalmi munkákra vonatkozó hirdetéseknek.

Az animátorok, anyagmozgatók, rakodók, festők, mázolók, az online marketingesek, teherszállítók, sofőrök, futárok, a telefonos ügyfélszolgálatosok, az építőipari és földmunkások, idegenvezetők, rendezvényekkel és hajós munkákkal kapcsolatos pozíciók esetében a legmagasabb a jelentkezők száma egy-egy hirdetésre.

A diákok számára kínált munkalehetőségek szintén májusban érik el csúcspontjukat, amelyek többsége az adminisztráció, a vendéglátás és a szakmunkák területén található. A diákmunkák közel fele Budapesthez köthető, és ezek a hirdetések összességében a diákmunka ajánlatok 47 százalékát teszik ki.

A diákmunkások által várt átlagos nettó bér 2024 első negyedévében 260 ezer forint volt, ami több mint 20 ezer forintos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.